Изузетно интересовање за изложбу фотографија Дарка Дозета

НОВИ САД: Изложба фотографија „700 година манастира Крупа“, чији је аутор новосадски фоторепортер Дарко Дозет, отворена је у присуству великог броја Новосађана у Културном центру Новог Сада.
darko dozet izlozba
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

На отварању изложбе говорили су осим аутора и епископ бачки Иринеј, игуман манастира Крупа, архимандрит Гаврило Стефановић и директор КЦ НС Бојан Панаотовић, а изложбу је отворио епископ далматински Фотије.

Изложби је присуствовао епископ загребачко - љубљански Порфирије.

На изложби је укупно приказано 40 уметничких и документарних фотографија насталих проиликом неколико Дозетових боравака у том древном манастиру на међу Лике и Далмације.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Манастит Крупа, пре седам векова, 1317. године као задужбину подигао је краљ Милутин. Тај манастир је, као и већина светиња СПЦ, највећа страдања поретрпео у 20. веку.

У Другом светском рату изгорели су сви конаци, а манастирски инвентар је уништен када су га усташе претвориле у војно упориште према Италији.

Нову велику трагедију манастир је доживео 1995. године, када је у акцији „Олуја“ претрпео мања оштећења и крађе, а са српским народом који је тада напустио подручје Хрватске отишли су његови монаси, па је манастир био пуст до 2000. године.

Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Аутор изложбе Дарко Дозет током каријере сарађивао је са најугледнијим новинским агенцијама, а његове фотографије илустровале су више хиљада насловних страна најзначајнијих медија.

Тренутно ради као фоторепортер Вечерњих новости, а од 1997. до 2008. године био је фоторепортер агенцијие Танјуг.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести