Језикоманија: И користити и користити се

Невероватно је како се људи могу посвађати око ситнице...
NATASA MIRKOVIC
Фото: Наташа Мирковић

Рецимо, језичке. Додуше, ово је време пандемије, кризе, нервозе, а и депресије. Људи се свађају око ситница. Да илуструјем: две особе, непознатог образовања, посвађале су се у реду испред једног шалтера за наплату. Две реченице: „Користим се приликом...” и „Користим прилику да...” направиле су прави мали хаос.

И, шта је, на крају, правилно?

Данас се допушта и прелазна употреба овог глагола (КОРИСТИТИ), мада је доскора сматрано да је правилно само „КОРИСТИТИ СЕ НЕЧИМ”.

Прелазна употреба произилази из постојања трпног глаголског придева (КОРИШЋЕН и КОРИШТЕН). Даље, он се употребљава као глаголска именица са генитивом, нпр. КОРИШЋЕЊЕ (КОРИШТЕЊЕ) СРЕДСТАВА. А могу се користити и безличне конструкције: СРЕДСТВА СЕ РЕДОВНО КОРИСТЕ. Сви наведени примери могу се користити само уз прелазне глаголе.

У појединим изразима, као што су: КОРИСТИТИ ГОДИШЊИ ОДМОР, КОРИСТИТИ БОЛОВАЊЕ, употребљава се само прелазна конструкција.

Некоме „пара уши” ово КОРИСТИМ СЕ ПРИЛИКОМ зато што „не личи” на израз који се користи у српском језику -  више им личи на хрватски или бошњачки језик... Може да личи и на свахили, али тако су лингвисти „пресудили”. Питање није било шта боље звучи него шта је исправно.

Закључили сте и сами - обе варијанте су исправне: и инструментал и акузатив. Та живост и разноврсност и јесте оно што чини наш српски језик лепим и занимљивим.

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести