Језикоманија: Очи моје чакарасте

Волите аутомобиле? Коју боју бисте одабрали?
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Сад је много популарна металик (сива, зелена, плава…) Ако је аутомобил у исто време и плав и зелен и металик, како је најбоље написати ту, односно, те боје? Постоји неколико назива за плавозелену боју, зависно од нијансе: тиркиз, петролеј... Можда би се могла употребити.

Можда је најбоље решење металик-плавозелени ауто. Или све спојено: металикплавозелена! По правилу, сложени придеви се пишу спојено ако означавају прелазну нијансу (поменути ауто би био између металик, плаве и зелене боје!)

Ако су боје одвојене, напоредне пишу се с цртицом: црвено-плави дрес (делимично је црвен, делимично плав). Придеви који означавају светлију или тамнију нијансу пишу се састављено (отвореноплав, загаситоцрвен) док се при поређењу пишу одвојено (отвореније плав, загаситије црвен).

Има назива за боје који су и семантички (значењски) ограничени. Рецимо: браон ће се пре користити за, условно речено, неживе појмове (браон ципеле, браон панталоне), али смеђе очи, мрко лишће, кестењаста коса, коњ мрков...

А какве су „шућмурасте очи”? Рекла бих (тамно)зелене прошаране (светло)смеђим тачкицама („нит' тамо нит' вамо” боја), а вероватно би се то могло проширити и на све двобојне (али не чакарасте) очи. Ако неко не зна шта су чакарасте очи: то је кад је свако око понаособ једнобојно, али су узајамно различите боје (нпр. једно плаво, а друго зелено).

 Наташа Мирковић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести