Језикоманија: С (са) и инструментал

Инструментал је шести падеж, падеж оруђа или средства којим се радња врши (пишем оловком) и падеж друштва или заједнице (ишао сам с другарицом). Одговара на питања с ким? и чиме?
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Начелно, предлог С (СА) се НЕ УПОТРЕБЉАВА уз овај падеж када он означава средство, оруђе или предмет радње. Треба да пишете (а и кажете!): Уме да рукује машином. (не: Уме да рукује С машином) или Родитељи су се поносили мноме. (а не: Родитељи су се поносили СА мном).

Глаголи, које стављамо у инструментал БЕЗ ПРЕДЛОГА јесу: снабдети (се), опремити, служити (се), послужити, бавити се, поносити се, нахранити, напојити, испунити, пропратити, наоружавати, овладати, загосподарити...

Уз глаголе кретања: возити (се), путовати, доћи, отићи... који стоје уз именицу која означава превозно средство НЕ ПИШЕ се предлог С (СА) (Дошао сам возом).

Придеви ЗАДОВОЉАН и НЕЗАДОЉАН такође захтевају инструментал без предлога. На пример: Тата се поносио својим сином (Не: Тата се поносио са својим сином).

Постоје ипак изузеци и то у два случаја: Ако испред именице стоји број или прилог за количину: закуцати с два ексера, украсити с мало шлага...

Ако после предлога долази нека непроменљива реч (слово, број, скраћеница...) онда пишемо  С (СА): поделити са три, означите с Y...

И једна посластица за крај: Пошао си возом, а вратио се авионом. Отишао си као сиромашак, а вратио се с аутомобилом! Чисто да се зна!

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести