Језикоманија: Светост као светлост

НОВИ САД: Време је пандемије, време физичке дистанце и заштитних маски... Људи су нервозни, уплашени и несигурни. Људи греше...
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

А ако то раде новинари и водитељи на телевизији, онда то постане вирално, тј. предмет подсмеха, шале и злурадог хумора. Такође, то може да буде и добра ствар, јер се указује на грешке, а самим тим ће људи и научити како је правилно. Они који не знају, наравно!

Ових дана интернет „гори” због појединих водитељки и водитеља који су у емисијама уживо правили неопростиве грешке. Мислим, опростићемо им, али треба их исправити, да нам деца, а ни ови мало старији, не би правили исте грешке.

Реч је о нашем недавно преминулом патријарху Иринеју.

Правилно је ЊЕГОВА СВЕТОСТ, а не ЊЕГОВА СВЕТЛОСТ.

Јеванђеље се чита НАД ОДРОМ, а не НАД ОДРОНОМ.

ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР је највиши мирски презвитерски чин у православној цркви, а потпуно неприхватљиво је ПРОТОЈЕРЕЈ СТАФОРД (врста пса, теријера)

Људи се уписују у КЊИГУ ЖАЛОСТИ, а не у КЊИГУ ЖАЛБИ (која, истина, постоји, али је то књига у коју се уписује одређене примедбе потрошача).

За конструкцију УПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА не бих имала никакво оправдање. Зна се да се упокоји човек, а литургија је свештеничка служба у храму.

Ето, не бих више о томе.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести