ЈЕЗИКОМАНИЈА Зовите ме телефоном!

Сећате се (картонских, штампаних) честитки и разгледница? Оне су биле незаобилазне за честитање, што Нове године, што рођендана... а лети смо слали „топле поздраве с Јадрана”. Сада је то сведено на електронску пошту... Или, једноставно позовете некога телефоном.
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Хоћете ли рећи: „Морам да назовем телефоном чика Ђуру и честитам му рођендан”? Грешка! Уосталом, 80 одсто наше популације тако би рекло.

Овај склоп је неправилан у значењу у ком га већина користи. НАЗВАТИ НЕКОГА ТЕЛЕФОНОМ значи да неко има надимак телефон па да се њему обраћамо! (То је, признаћете, права реткост!) Исправно је рећи ПОЗВАТИ ТЕЛЕФОНОМ. Тако би било: „Морам  да позовем телефоном чика Ђуру...”

Сви смо чули за телефонски ПОЗИВ, а сумњам да много нас помиње телефонски НАЗИВ!

Спој НА ТЕЛЕФОНУ је правилан. (Ко је на телефону? или Останите на телефону!) Нема потребе да се замењује са ПОРЕД ТЕЛЕФОНА.

У споју НА ТЕЛЕФОНУ не мисли се на телефонски апарат већ на телефонски систем. Наравно, није грешка ни ако се каже ПОРЕД ТЕЛЕФОНА или КРАЈ ТЕЛЕФОНА, јер се он у том моменту заиста тамо и налази (у овом случају мисли се на телефонски апарат).

Предлог НА нема само просторно значење (на столу) већ и многа друга. Ако је неко на телевизији, на радију, на свету, на ваздуху, на састанку то не значи да седи на згради телевизије, на радио-пријемнику, на Земљиној кугли или на ваздушном јастуку!

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести