Камени спавачи Ђерђи Ачаји у Галерији СУЛУВ-а

НОВИ САД: У Галерији СУЛУВ-а (Булевар Михајла Пупина 9) синоћ је отворена изложба слика” Спавачи” ликовне уметнице Ђерђи Ачаји.
i
Фото: Đerđi Ačaji, Kameni spavači, kombinovana tehnika na platnu

Ауторка је посвећена питањима заборава и свесности како једна заједница губи континуитет, како се одриче искуственог знања које су генерацијама стицане.

Ђерђи Ачаји указује да у радовима тежи метафори и јасној асоцијацији на кризно време у коме живимо и у којем покушавамо да остваримо смисао властитог постојања.У питању су на први поглед једноставни портрети, махом старих људи који откривају поред емоционалног стања појединца и њихове унутрашње борбе-померања-измицања душе. Како објашњава ауторка атрибути који наглашавају ово стање јесу деформисани структурални делови на самом лику, а протагонисти на радовима су друштвено маргиналне фигуре лишене индивидуализације-упрошћене, чак симболичке представе.

Фигуре-љуштуре стоје насупрот своје властите унутрашње природе: предела емоција, мисли, искуственог и колективног несвесног. Мапирањем оваквих стања (отуђеност, заборав, меланхолија) по речима Ђерђи Ачаји истиче се слојевитост и снага индивидуе, а примарна тежња јесте напуштање материјалног света зарад повратка у духовну стварност.

Ђерђи Ачаји (Бечеј, 1986) дипломирала је на Академији уметности, катедра за сликарство, у Новом Саду 2009. Мастер студије, смер сликарство, завршила је 2011. на истој Академији. Тренутно је професор у Средњој школи за дизајн  “Богдан Шупут”. Од 2011. је члан СУЛУВ-а, а од 2017. члан УЛУС-а. Више пута је излагала самостално и учествовала на бројним колективним изложбама и значајним пројектима у земљи и иностранству. Радови јој се налазе у бројним јавним и приватним колекцијама у земљи, али и у Канади, Швајцарској, Аустрији, БИХ, Мађарској. Изложба ће трајати до 14. фебруара.

Н.П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести