Ласлу Вегелу признања и чланство у Мађарској академији

БЕОГРАД: Новосадски књижевник Ласло Вегел добитник је две књижевне награде "Варошмајор" и "Златна медаља", а изабран је и за члана Мађарске академије књижевности и уметности у Будимпешти 26. новембра, саопштила је издавачка кућа Академска књига.
laslo vegel
Фото: akademskaknjiga.com

Чланови ове академије били су познати мађарски писци: Имре Кертес, Ђерђ Конрад, Петер Естерхази.

Ласлу Вегелу је 24. новембра књижевно друштво "Варошмајор" из истоимене приватне фондације доделило награду за животно дело.

Фондација је основана прошле године с циљем да се организују стваралачке радионице и стручни форуми за савремене мађарске писце, песнике, књижевне преводиоце и критичаре који место своје домовине виде у Европи и који истрајавају на неговању темељних вредности европске и националне културе.

Награда "Златна медаља" за писца године уручена је Вегелу 4. децембра за најновији роман "Несахрањена прошлост" који ће почетком 2020. године објавити Академска књига.

О награди "Златна медаља" одлучују читаоци који електронском или класичном поштом гласају за најбољег живог писца чија је књига објављена у претходној години.

Ласло Вегел је имао преко 10.000 гласова.

Академска књига је до сада објавила његове романе Неопланта или Обећана земља (2014), Балканска лепотица или Шлемилово копиле (2017); дневнички роман Испаштање или Приче из доњих предела (2016);дневничке белешке Новосадски дневник 1991-2016 (2018). Све књиге с мађарског језика превео је Арпад Вицко.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести