Међународна музејска конференција у ГМС: Музеји, млади, активизам

НОВИ САД: Галерија Матице српске током протекле деценије велику пажњу је посвећивала едукативним програмима намењеним деци и младима што је једна од интенција савремене музеолошке праксе.
g
Фото: Ilustracija

Тим поводом Галерија ће данас и сутра бити домаћин међународне музејске конференције “Музеји, млади, активизам”. Њен циљ је да представи различите праксе из целе Европе и креира платформу за размену искустава, идеја и изазова на ову тему и пружи прилику нашим и европским музејским стручњацима да представе свој рад на активирању и ангажовању младих у музејима и пронађу нове моделе презентације културног наслеђа.

Музеји, млади и активизам су три речи које ретко стоје заједно. Музејски едукатори и стручњаци често су суочени са овом чињеницом и кроз свој рад улажу велики труд да их споје. Рад са младима у музеју представља посебан изазов за музејске едукаторе, с тога је веома важно заједнички промишљати на тему образовања младих и бављења активизмом унутар музеја, указују организатори конференције.

У протеклој години Нови Сад је носио титулу Омладинске престонице Европе 2019, а сада се припрема за титулу Европске престонице културе 2021. што је, по речима организатора конференције, прави тренутак да се размишља о улози музеја у нашем друштву и да се разговара о младима и активизму у музејима. Свој континуирани рад на грађењу публике Галерија је унапредила реализацијом програма Мала школа музеологије као и приређивањем изложбе “Млади бирају”, почетком прошле године у сарадњи са новосадским гимназијама и средњим школама, која је донела нови методолошки приступ у раду са младима. И у овој години наставиће се одржавање програма “Одрастање уз уметност”.

На конференцији ће се гостовати и презентовати свој рад у оквиру едукације младих музејски стручњаци из Музеја Лувр у Паризу, Уметничко-историјског музеја у Бечу, организације НЕМО, Уметничког музеја на Малти и многих других институција из земље и региона. У оквиру конференције данас у 16 часова у ГМС ће бити одржан разговор на тему “Кустосирање заједница” који ће водити др Сандро Дебоно, представник Канцеларија председника и Националне агенције за музеје и културу са Малте и управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски.

Др Сандро Дебоно је стратег у култури који стоји иза пројекта МУЗА – новог националног уметничког музеја заједнице и водећег пројекта Валета 2018 – Европска престоница културе. Међународни часопис Арћитецтуре Дигест и британски лист “Гардијан” прогласили су га једним од 15 најзначајнијих и 13 неизоставних нових галерија и музеја у Европи. Саветник је међународне платформе за музејске мислиоце и иноваторе We Are Museums и национални представник у European Museum Academy. Аутор је бројних текстова на тему музеја у часописима и зборницима, као и изложби, а међу којима је последња поставка “Малта: Ланд оф Сеа” у Центру за лепе уметности БОЗАР у Бриселу, реализована поводом председавања Малте Саветом Европске уније 2017. Др Тијана Палковљевић Бугарски је историчар уметности, аутор бројних изложби, програма за различиту публику, неколико књига, каталога и чланака у стручним часописима. У 2017. изабрана је за председника Извршног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Такође, члан је бројних организација као што су Форум словенских култура, European Museum Academy, Извршног одбора НК ИКОМ Србија, Савета Председника Владе Републике Србије за креативне индустрије и удружења НЕМО.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести