МОФ у Србији: За март, "месец франкофоније" планирани бројни пројекти

У склопу обележавања 50 година постојања Међународне организације франкофоније - МОФ у Србији, кроз различите активности акценат ће бити стављен на одржање мира и родне равноправности
francuska
Фото: Tanjug (flickr.com, ilustracija)

БЕОГРАД:  Поводом "месеца франкофоније" који се традиционално везује за март и у склопу обележавања 50 година постојања Међународне организације франкофоније - МОФ у Србији ће бити представљени "франкофони пројекти" које спроводе образовне, научне и културне установе, као и дипломатска представништва, саопштио је Француски институт за културу.

У питању су школе, општине, удружења, културни центри, музеји, амбасаде и друга дипломатска представништва.Како се наводи, кроз различите активности ове године акценат ће бити стављен на одржање мира и родне равноправности.

Такође, подсећа се да ће се ове године група франкофоних амбасадора, основана 2018. године са циљем да подржи Србију у статусу придруженог члана МОФ-а и која окупља 23 дипломатске мисије бавити координацијом свих активности везаних за "месец франкофоније", уз подршку Француског института у Србији.

Франкофонију чини 300 милиона људи који, како је назначено, на пет континената говоре француским језиком.Франкофонија представља и институционално средство посвећено унапређењу француског језика и успостављању политичке, образовне, економске и културне сарадње између 88 држава и Влада чланица Међународне организације франкофоније (ОИФ).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести