МСУБ проглашен за музеј године у Србији

БЕОГРАД: Музеј савремене уметности у Београду проглашен је за музеј године у Србији, а награда је тој институцији додељена за изузетан допринос развоју музејске делатности, несвакидашњу и ангажовану посвећеност проучавању, заштити, презентовању и интерпретацији културне баштине Србије током 2022. године.
Muzej savremene umetnosti  Foto: MSU
Фото: MSU

Директорка МСУБ Маријана Коларић, истакла је да је награда, додељена на јубиларној двадесетој свечаној скупштини националног комитета ИЦОМ Србија, одржаној 18. маја у Београду, на Међународни дан Музеја, изазвала искрену радост свих запослених, и да припада целокупном тиму Музеја.

Ова најзначајнија награда из области музејске делатности представља подстицај и мотивацију да будемо још бољи у реализацији наших програма, да константно унапређујемо како музејску делатност и праксу, тако и музејско искуство наших посетилаца. Драго нам је да су колеге и колегинице из других музеја препознали и подржали наш труд и рад, рекла је Коларић.

У категорији за музеј године међу номинованима били су Музеј наивне и маргиналне уметности, Јагодина: Музеј Војводине, Нови Сад; Народни музеј у Белој Цркви; Народни музеј Шумадије, Крагујевац и Музеј савремене уметности.

Награде су додељене су у четири различите категорије: за публикацију године, пројекат године, музејског стручњака и музеј године.

Публикација године је „Слобода је наш сан - Тематски каталог предмета из фонда Музеја Југославије који документују живот у логорима и репресивне мере у току Другог светског рата”, аутора Ане Панић и Веселинке Кастратовић Ристић, коју је припредио Музеј Југославије.

Најбољи пројекат 2022. године је „Лета пре нета” (Мирјана Бабић, Милена Врзић Бешић, Милена Видосављевић, Тамара Тешевић) Музеја науке и технике у Београду, док је за стручњака године проглашена  Биљана Црвенковић, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести