МСУВ Изложба фотографија „Црна Гора 1914 – 1918“

У холу Музеја савремене уметности Војводине данас у 17 часова биће отворена изложба фотографија из албума војног лекара др Беле Маћашовског, насталих између 1915. и 1918, која представља аутентично сведочанство о Црној Гори
Crnogorac Foto: Bela Maćašovski
Фото: Црногорац Фото: Бела Маћашовски

У холу Музеја савремене уметности Војводине данас у 17 часова биће отворена изложба фотографија из албума војног лекара др Беле Маћашовског, насталих између 1915. и 1918, која представља аутентично сведочанство о Црној Гори, њеним становницима и животу на простору Монтенегра током Првог светског рата. Бела Маћашовски (Будимпешта, 1891 – Бајмок, 1960) завршио је Медицински факултет у мађарској престоници, да би по избијању Великог рата одмах био мобилисан у аустро-угарску војску.

Као војни лекар био је најпре на ратном броду „Котор“, а од 1915. па до пред крај рата службовао је у Далмацији, Италији, Албанији, као и диљем Црнр Горр, која је тада била под блокадом Аустро-Угарске. Управо током боравка на црногорском тлу, Бела Маћашовски урадио је серију документарних фотографија, које сем призора из ратног и војничког живота доносе и приказе посвећене животу и свакодневици тамошњих људи; приморског и планинског амбијента, као и ведута градова.

Желео је  фотографским апаратом, овај странац у непријатељској униформи, да сачува живописност црногорског пејзажа, горштачку изражајност људи и њиховог једноставног живота, те топлину породичног огњишта, која је постојала истовремено са страдалништвом људи на фронтовима и биткама. Изложба у МСУВ реализује се у сарадњи са Удружењем Црногораца Војводине, а отворена је до недеље, 1. новембра у 14 часова.

        М. С.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести