Награда новосадској уметници Јелени Средановић

Три равноправне награде Трећег међународног тријенала графике добили су новосадска ликовна уметница Јелена Средановић за дрворез „Путујућа формација”, Ђанг Минђије (Кина) за литографију „Фаза серија број 3“ и Шантал Арди (Белгија) за рад „Краткотрајно разведравање“ (сува игла).
jelena sredanovic, youtube printscrean
Фото: Youtube Printscreen

Ово троје уметника приредиће изложбу графика у Галерији УЛУС у Београду у току трајања следећег Тријенала. 

Централна изложба Тријенала графике, у организацији УЛУС-а, одржава се у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду и на њему учествује 286 аутора из 56 земаља. На пратећим изложбама представљају се уметници који су награђени на претходном Тријеналу. Награде је доделио жири у саставу: професор Академије ликовних уметности Брера у Милану Алберто Балети, добитник награде на Другом тријеналу Магда Шплит (Пољска) и историчарка уметности и кустос Графичког колектива Љиљана Ћинкул.          

Награда Графичког колектива припала је Хенрику Крилоковском (Пољска) за линорез „Тело 016“ и подразумева самосталну изложбу у току следећег Тријенала.  Жири награде Центра за графику и визуелна истраживања, доделио је признање Арт Вергеру (САД) за рад „ Живот испод“  (бакропис, акватинта) које подразумева самосталну изложбу и извођење графике у тиражу.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести