Објављен снимак крађе Ван Гогове слике

ХАГ: Слика Винсента Ван Гога "Пролећна башта", украдена је 30. марта из музеја Сингер Ларен у Холандији, а сада је објављен снимак сигурносних камера које су забележиле тај догађај.
e
Фото: Pixabay.com

Холандска емисија која се бави решавањем стварних злочина објавила је снимак на којем се види како лопов маљем разбија ојачана стаклена врата музеја током раних јутарњих сати 30. марта.

Касније се види како истрчава кроз сувенирницу носећи скупоцену слику Ван Гога у једној руци, а маљ у другој.

Како холандски медији пишу, полиција се нада да ће јавно приказивање овог снимка помоћи у проналажењу лопова који је украо слику из Сингер Ларен музеја, док је он био затворен због венредних мера.

За сада нико није ухапшен, а слика која је била на позајмици из Гронингер музеја још није нађена.

Из полиције истичу да је снимак допринео масовном јављању људи, а додали су и да нису сигурни да је лопов радио сам или је имао помоћ, јер се јасно види и бели комби испред музеја.

Директор Сингер Ларен музеја Еверт ван Ос саопштио је да објављени снимак не приказује целокупан ток пљачке и штету коју је лопов нанео.

"Лопов је развалио неколико врата и прошао кроз неколико нивоа заштите које су музеју предложили експерти", рекао је Ван Ос и додао да објављени снимак не даје реалну слику о мерама сигурности које је музеј предузео да заштити вредне уметнине.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести