Од 14. јуна до 30. августа: Лето на тргу галерија

НОВИ САД: Манифестација “Лето у врту галерија”, коју традиционално организују Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског, са жељом да током летњих месеци Новосађанима омогуће посебне културне угођаје и освежење, ове године биће одржана од 14. јуна до 30. августа, под новим именом - “Лето на Тргу галерија”.
trg galerija
Фото: facebook.com (galerijamaticesrpske)

Поред ове промене, којом се промовише нови простор, мини - парк испред Галерије Матице српске, друга још значајнија је да ће од сада манифестацију организовати све три културне институције с овог трга.

Ове године се прикључује и Поклон-збирка Рајка Мамузића, тако да, уместо досадашње две, сада све три институције с Трга галерија организују “Лето на Тргу галерија”. Сви заједно желимо да скренемо пажњу на овај трг, и парк који се налази испред, као једно ново, будуће, потенцијално место за културне садржаје и дешавања. Ми смо на то већ скренули пажњу 1. јуна када смо славили 60 година на Тргу, и када смо приказали први пут скулптуре које планирамо да излијемо током ове године и трајно их изложимо у овом парку скулптура, у оквиру великог пројекта “Нови Сад ЕПК 2021”, напоменула је Тијана Палковљевић Бугарски , директорка Галерије Матице српске на конференцији за новинаре, додајући да је припремљен богат програм “Лета на Тргу галерија”, који ће се одржавати у класичном термину, четвртком од 21 сат, а улаз ће бити слободан, као и до сада.

Укључивањем Галерије ликовне уметности Поклон-збирке Рајка Мамузића у овај догађај, манифестацијом су обухваћене све три музејске институције смештене на Тргу галерија, као специфичног културно-уметничког градског језгра. 

Из тога не само да је проистекао нови назив манифестације, отварање публици врта још једне музејске установе и већа разноврсност програма, већ је на виши ниво подигнута њихова интеграција у културну понуду Града Новог Сада, Европске престонице културе 2021. 

Да би се указало на значај Трга галерија који окупља ове три музејске институције, и потребу за адекватном афирмацијом овог јавног простора и његовог укључивања у културни живот града, отварање и затварање ’Лета на Тргу галерија’ биће уприличено изван вртова музеја и изнето на Трг, тачније платое испред музејских здања”.

Медитеран на сликама и у животима

Спомен-збирка Павла Бељанског има част да отвори ову манифестацију 14. јуна, истакла је Милана Квас, в.д. директора ове институције, додајући да ће тада свечано бити отворена изложба “Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског”, ауторке Јасмине Јакшић Субић, историчарке уметности и вишег кустоса. На свечаном отварању наступиће Гудачки квартет „Хабанера", који ће, у модерним аранжманима, извести препознатљиве мелодије медитеранских земаља (Француске, Италије, Хрватске, Грчке).  

По речима Милане Квас, тема Медитерана је присутна и у пратећим програмима, сем једног сегмента посвећеног Милану Коњовићу. На поменутој изложби моћи ће да се погледа 31 рад најистакнутијих аутора из ове колекције:  Милана Миловановића, Косте Миличевића, Малише Глишића, Марка Челебоновића, Стојана Аралице, Јована Бијелића и других. Изложба ће бити отворена до 2. септембра, а ову главну поставку, како је додала Милана Квас, пратиће мање поставке које ће бити мењане током лета. У програмима ће бити представљене и медитеранске земље у којима су боравили наши уметници, кроз пројекције филмова, предавања...

Ми смо прошле године симболично затворили “Лето у врту галерија”, а од ове године, надам се као раноправни учесници, доносимо и свој део богатог програма. Од 9. августа, публика може да пређе у врт Поклон-збирке Рајка Мамузића, где програм отварамо предавањем Владимира Димовског. Његово истраживање се заснива на употреби видео - радова у анализи уметничког дела, поменула је Ана Ракић из Поклон-збирке Рајка Мамузића, додајући да ће у њиховом простору бити приређени концерт бенда „Кампер“ и промоција издавачке куће “Комико”.

Најављени су и остали програми ове манифестације, међу којима је пројекција филма посвећеног Густаву Климту, са Џоном Малковичем у главној улози. Биће приређен и квиз знања о култури са Николом Костићем, познатијим као Ли Мен, као и предавање Тамаре Огњевић („Посластичарница“ – повест о симболизму цвећа у уметности и његовој јестивој, магичној димензији). Путописну причу о културној баштини Андалузије испричаће Зоран Вапа и Дубравка Ђукановић, а Оливера Скоко ће одржати предавање о медитеранском поднебљу, тачније Перасту и Корчули. Милану Коњовићу биће посвећено једно филмско вече.

Мултимедијални састав „Хепи Треш“ имаће част да својим перформансом 30. августа затвори манифестацију “Лето на Тргу галерија”.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести