Одбијени захтеви Министарства и Града да се одложи продаја слика Југоескпорта

БЕОГРАД: Одбијени су захтеви Министарства културе и информисања и Града Београда да се одложи продаја уметничких слика из "Југоекспорт" система у стечају, објавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

"Нажалост, они који су организовали продају 148 уметничких слика из колекције Југоекспорт у бесцење одбили су данас захтеве Министарства културе и информисања и Града Београда да се лицитација планирана за сутра одложи. Кажу да их не обавезује решење Музеја града Београда и Народног музеја да се ове слике прогласе за културно добро. Они су одлучили да продају наше културно благо. Нека им служи на част", навео је Весић на Фејсбук профилу.

Додао је да је јавно надметање заказано за сутра у 11 сати у Агенцији за лиценцирања стечајних управника, Теразије 23, у сали 301 на трећем спрату.

"Музеј града Београда сутра, у то време, на заказаној лицитацији, представљаћемо министарка културе и информисања Маја Гојковић и ја", навео је Весић.

Позвао је све медије да дођу на лицитацију.

"Позивам све медије да дођу како би се уверили хоће ли ове вредне слике остати у нашим музејима или ће се препродавати у иностранству. Ово културно благо припада Србији. Надам сутра ово наше благо неће бити продато у бесцење", истакао је Весић.

Све оне који су се пријавили да купе те слике Весић је у име Града Београда позвао да не зарађују на културном добру нашег народа.

"Молим вас да ове слике оставите у нашим музејима. Ако не због нас који данас живимо овде, онда због генерација које долазе", поручио је Весић.

Навео је да је ово 36. продаја уметничких слика из стечаја која се догодила у Србији и додао:

"Нико до сада није дигао глас, а културно благо нашег народа продаје се у бесцење по белом свету. Време је да ово што сутра покушавају буде последња таква лицитација".

Раније данас, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић рекла је раније за Тањуг да очекује да аукција ипак неће бити одржана, али ако буде, музеј ће се на њој појавити у својству купца и већ су уплатили депозит од четири милиона динара, као и сви који су желели да учествују на аукцији.

"Изаћи ћемо у својству купца, али се надам и очекујем да ћемо искористити право прече куповине и да ту неће бити неких неочекиваних и лоших обрта", навела је Медаковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести