Одржан 22. Афро фестивал, почасни гост амбасада Египта

БЕОГРАД: У Музеју афричке уметности одржан је 22. Афро фестивал, јединствена међународна манифестација која бројним посетиоцима из земле и иностранства нуди широк спектар специфичних културно-туристичких, едукативних и забавних програма.
i
Фото: Tanjug/ Muzej afričke umetnosti

Фестивал је својим трајањем и континуитетом показао да чини незаобилазну тачку у културно-туристичкој понуди нашег главног града и једно је од омиљених места за све генерације посетилаца.

Почасни гост Фестивала била је Амбасада Арапске Републике Египат, на челу са Амром Алгувејлијем, па је тако отворена и тематска изложба "Под лупом: Староегипатске збирке у музејима у Србији".

На изложби у малој сали МАУ први пут су изложени на једном месту неки од највреднијих и до сада ретко или никада излаганих предмета из староегипатских збирки музеја Србије.

У пространој башти Музеја на Сењаку, амбасаде Египта, Марока, Туниса, Гвинеје, Конга, Либије, Намибије и Јамајке бројним посетиоцима понудиле су своје занатске и уметничке производе, сувенире, накит, афричке зачине, тканине и гардеробу, али и фантастичне гастрономске специјалитете за које се чекало у реду.

Након званичног отварања и обраћања амбасадора Амра Алгувејлија и Марије Алекић, директорке Музеја, уследио је атрактиван наступ египатске плесне трупе "Реда" коју је, далеке 1959. године основао угледни професор и кореограф Махмуд Реда.

Ова трупа у својим атрактивним наступима изводи плесове карактеристичне за различите египатске регије - од обале Црвеног мора, преко Нубије и Горњег Египта, до оних који се могу видети у номадским заједницама и сеоским срединама.

Посебно одушевљење публике изазвао је спектакуларан наступ плесача уз мелодију српске и египатске химне.

Специфичност овогодишњег Фестивала било је и прво учешће Националне уметничке галерије Намибије, коју је представљала директорка Снобиа Капуту.

Уз подршку Конзулата Намибије у Србији, сарадња између ове водеће националне установе културе Намибије и београдског Музеја афричке уметности, предвиђа размену гостујућих изложби у току наредне године, поводом обележавања 30 година независности Намибије.

Култура је та која руши све баријере међу људима, гради мостове и спаја мање или више удаљене обале. Београд и ово место на коме се сада налазимо - кућа Африке у Београду - најбољи су показатељи да можемо живети заједно, једни са другима а не једни поред других, уједињени у различитостима, истакла је Марија Алексић.

То је и најупечатљивији утисак гошће из Намибије, гопође Капуту, која је по доласку у Београд рекла: "Осећам се као код куће".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести