Отишао је је велики професионалац и узор многима

БЕОГРАД: Отишао је један од најзначајунијих југословенских и српских глумаца, велики професионалац, уметнички узор многима, сложили су се саговорници Тањуга Милан Влајчић, Горчин Стојановић, Војислав Брајовић и Радослав Зеленовић на вест о смрти барда српског глумишта Михаила Мише Јанкетића.
misa janketic
Фото: Tanjug (video)

Хроничар културе Милан Влајчић напоменуо је да је отишао великан нашег глумишта којег је красила огромна посвећеност уметности.

Несумњиво, Јанкетић је један од најзначајнијих југословенских глумаца који је умео да инспирише колеге које су делили позоришну сцену са њим. Јанкетића памтим по маестралној улози у забрањеној представи 'Када су цветале тикве', мада је био једнако маестралан и на филму и у телевизијским форматима, казао је Влајчић.

Уметнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин Стојановић каже да је отишао један од најзначајњих глумаца који су обележили другу пловину 20. и почетак 21. века.

Од када је 1961. године постао део ансамбла Југословенског драмског позоришта Јанкетић је демонстрирао оданост глуми. Без обзира у каквој се улози налазио на позоришној сцени, била она најситнија и најлакша или главна, никада није појефтињавао глумачки позив. Био је коректив и путоказ за све колеге. Није се могло тек тако глумити поред Мише Јанкетића или режирати неку позоришну представу јер је његово присуство обавезивало на пун аганжман, рекао је Стојановић.

Глумац Војислав Брајовић напомиње да смо изгубили једног од најзначајњих српских глумаца.

Остали смо ускраћени за таленат, енергију и љубав према тешкој професији као што глума по чему је Јанкетић био познат. Верујем да ће ту бакљу оданости професији наставити његов син Марко, казао је Брајовић.

Филмски посленик и управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Радослав Зеленовић оценио је да је мало примера у нашој култури попут Мише Јанкетића који је у свему што је радио, оставио дубок траг не само због великог броја улога у позоришту, на филму, телевизији, па и радију, већ због тога што су те улоге на најбољи могући начин обележиле пре свега филмско стварластво на овим просторима.Нема редитеља, од Пурише Ђорђевића, преко Јоце Живановића и Жике Митровића, па до Слобода Шијана и Дарка Бајића, са којим није успешно сарађивао, рекао је Зеленовић и додао да је преко 120 филмских и телевизијских улога су Јанкетићева заоставштина за генерације које долазе.

Зеленовић истиче да свеједно да ли је реч о историјским ликовима попут војводе Мишића, било да се бавио савременим темама као код Јоце Живановића или ратним код Пурише Ђорђевића, Јанкетићеве улоге се памте и имају значајно место у историји југословенске и српске кинематографије.

То је његова заоставштина за будућност и ми смо дужни да генерацијама које долазе скрећемо пажњу на његово стваралаштво, јер то је најбољи начин да се види колико је био велики глумац, рекао је Зеленовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести