Откривени непристојни вицеви у дневнику Ане Франк

Дигитална технологија открила је скривене делове текста дневника Ане Франк који су били покривени смеђим папиром, преноси Гардијан.
c
Фото: pixabay.com

У фрагментима текста Ана Франк отворено пише о сексу, контрацепцији, проституцији, и бележи неколико непристојних шала.

Франк ван Фре из холандског института који је повео ово истраживање приметио је да је тешко задржати осмех при читању новопронађених одломака: „Непристојни вицеви су опште место код деце која одрастају. Они нас подсећају да је Ана, са свим својим даровима, била такође и обична девојчица“.

Текст је откривен тако што су слепљене странице дневника осветљене јаком лампом, фотографисане, и затим провучене кроз компјутерски програм који је успео да дешифрује речи иако су биле измешане једне преко других.

Између осталог, Ана је у дневнику писала: „ Сви мушкарци, ако су нормални, одлазе са женама које исплаћују и које могу пронаћи на улицама. У Паризу постоје велике куће за такве ствари. Тата је тамо ишао.“

Ана је у свој дневник писала пуне две године док се породица крила у скровишту у Амстердаму, све док их нису пронашли у августу 1944. Од целе породице, само је Анин отац, Ото Франк, преживео Други светски рат. Ана је умрла у концентрационом логору Берген-Белзен са само 15 година.

Н. Пв

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести