Отворена прва ткачка колонија у Новом Пазару

НОВИ ПАЗАР: Сјеничко-пештерски ћилим израђиваће се од сада и у Новом Пазару, где је отворена прва ткачка колонија, у циљу афирмације овог сегмента текстилног стваралаштва и очувања технике израде, саопштили су из Етно мреже Србије.
c
Фото: Youtube Printscreen

Породицу најпрепознатљивијих ћилима из Србије уписаних на националну листу, поред пиротског и стапарског употпуњује и сјеничко-пештерски.

Етно мрежа заједно са градом Новим Пазаром, НАЛЕД-ом, амбасадом САД и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, окупила је врсне ткаље из целе Србије како би помогла очување нематеријалног наслеђа југозападне Србије и економско оснаживање жена из ових крајева.

Председница Етно мреже Виолета Јовановић подсетила је да се сјеничко-пештерски ћилим вековима израдује на простору југозападне Србије у општинама Сјеница, Тутин, Нова Варош, Прибој, Пријепоље и Нови Пазар.

На иницијативу општине Сјеница и удружења Санџачки ћилим, у децембру 2018. уписан је на Националну листу нематеријалног културног наслеђа. Циљ нам је да се комади с мотивима са ћилима пласирају кроз протокол градоначелника и туристичку привреду града, казала је на отварању колоније Јовановић.

Ткачку колонију посетили су амбасадори Белгије и Финске са супругама, као и амбасадор Малезије и представница Међународног клуба странаца у Београду.

Колико се таленат жена у овим крајевима поштује, посебно је истакао градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац.

Жене су овде у првом плану. Због посла којим се баве и квалитета њихових радова, изузетно сам задовољан што смо покренули колонију. Захваљујем се свим амбасадорима који су дошли да нас подрже и да заједничким снагама промовишемо потенцијал нашег града и створимо услове да наше жене остваре значајне приходе од свог рада, нагласио је Бишевац.

Амбасадор Белгије, Кун Адам, је у својству дипломатског покровитеља Етно мреже истакао значај иницијатива за очување културно-историјског наслеђа, које уз етничку разноликост може да буде темељ за промену имиџа града и конкретан извор прихода од туризма.

У саопштењу је наведено да су се осим локалних ткаља, у Новом Пазару окупиле и учеснице и претходних колонија Етно мреже.

Чувари традиције из Инђије, Лознице, Бора, Панчева, Сремске Митровице и Сокобање, показале су овом приликом своје умеће кроз ткање мотива корњаче и ћенара са овдашњих ћилима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести