Панчево: Три боје девете уметности

НОВИ САД: Споразумом који је потписан о сарадњи у области културе између француских и српских институција, Панчево је изабрано као место сусрета стрип аутора двеју земаља.
strip
Фото: Ilustracija

Споразум о сарадњи су, иначе, потписали Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Србији, Пјер Лунгерети, генерални директор Међународног центра за стрип и илустрацију из у Ангулема, Саша Павлов, градоначелник Панчева, и Моника Хусар Токин, директорка Агенције Комуникарт која последњих година у Панчеву организује Нова Фестивал у оквиру чијег се програма одржава и посебан сегмент у чијем је фокусу савремени ауторски стрип. Управо прошлогодишњу изложбу са Нова Фестивала „Европско наслеђе у савременом стрипу и илустрацији“, која је окупила 42 аутора из 25 земаља диљем света, Министарство културе и информисања Републике Србије одабрало је као један од програма који ће ускоро бити представљен у Културном центру Србије у Паризу.

Иначе, како је „Дневнику” појашњено, поменути споразум о сарадњи, између осталог, предвиђа заједничку организацију радионица и обука намењеним цртачима, развој научне сарадње у виду студија и чланака које се тичу српског стрипа у циљу успостављања библиографске базе, размену докумената и библиографских података, копродукцијски рад на изложбама, организацију позајмица стрип радова... Све ово додатно добија на тежини када се зна да је у Француској 2020. проглашена годином стрипа, те је тиме умрежавање Међународног центра за стрип и илустрацију у Ангулему и Агенције Комуникарт представља велики подстрек за српску ауторску стрип сцену и њен развој.

Ми ћемо у наредном периоду учити од Међународног центра за стрип и илустрацију, али и активно радити на промоцији српске стрип сцене у Француској, уз помоћ нашег селектора Саше Ракезића, знаног и као Александар Зограф. Управо ће Зограф током предстојеће изложбе у Културном центру Србије у Паризу одржати радионицу на којој ће представити и Нова Фестивал и српску стрип сцену, рекла нам је Моника Хусар Токин.

По речима директорке Агенције Комуникарт, током предстојећег издања Нова Фестивала, који ће бити одржан у првој недељи октобра на више локација у Панчеву, за овогодишњу изложбу је 20 стрип аутора и ауторки из екс-Ју држава позвано да приложи радове на тему нових изазова живота у постјугословенским друштвима. Овај пројекат подржао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, док ће уз подршку Француског института у Србији бити организована и изложба на којој ће своје радове представити француски аутори Thierry Guitard и Mirjana Mishlov, као својеврсна "проба" резиденцијалног програма предвиђеног споразумом, који стартује 2020. 

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести