Преминула прослављена глумица Неда Арнерић

БЕОГРАД: Славна глумица Неда Арнерић преминула је данас у свом стану у 67. години живота.
neda arneric
Фото: Youtube Printscreen

Према првим информацијама, а које је пренео Блиц, глумица је пронађена у свом стану на Врачару, где је пронашао брат који је данас хтео да је обиђе.

Дива глумишта важила је за лепотицу и секс симбол југословенске кинематографије.

Неда је је већ са 16 година уписала Академију за позориште, филм, радио и телевизију у класи професоре Миленка Маричића.

Међутим, није завршила јер је закон бранио да студенти прве и друге године снимају филмове и представе, а Неди су стизале бројне понуде које није могла да одбије.

Њени родитељи су инсистирали да буде факултетски образована јер су се плашили да неће имати од чега да живи када популарност прође, те је глумица 1980. године дипломирала историју уметности на Филозофском факултету у Београду.

Неда се од малих ногу интересовала за разне видове уметности.

Балет је учила код Данице Шетине која је била наставница и Локици Стефановић, а са 10 година је почела да похађа часове глуме у групи покојног глумца и редитеља, Бате Миладиновића.

Била је члан Дечје драмске групе Радио Београда и са 13 година је снимила свој први филм “Сан” и постала је прва дечја филмска звезда у Југославији.

Њен таленат је први увидео редитељ Пуриша Ђорђевић са ким је наставила да сарађује.

Године 1967. је добила улоге у филмовима “Ох, дивљино” и “Јутро” које је такође режирао Ђорђевић.

Тада се раме уз раме развијала са легендама глумишта Миленом Дравић, Љубишом Самарџићем, Мијом Алексићем, Љубом Тадићем, и другим великанима.

Уследила је 1968. година када је снимила филмове “Сацулатат”, “Вишња на Ташмајдану” и “Подне”. “Вишња на Ташмајдану” ју је прославила и сместила у врх југословенске глумачке сцене.

Неда је постала култна фигура шездесетих година, а иако је имала само 15 година, одлично се снашла поред глумаца као што су: Радмила Савићевић, Чкаља, Велимир Бата Живојиновић…

Од 1969. године је живела и радила у иностранству и по Југославији.

Родитељи су јој бранили да започне међународну каријеру, а често је истицала да им је на томе захвална.

Глумила је у филмовима “Cross country”, “Дивљи анђели” и “Време без рата” …

Године 1973. године је добила улогу у филму “Сутјеска”, где је тумачила лик Јагоде.

Гостовала је често и у шоу програму “Образ уз образ” чији су домаћини били Милена Дравић и Драган Николић.

Године 1973. наступа у филму “Shaft in Africa” који добија статус култног, а чувене сцене у којима је нага начиниле су је секс симболом тога времена.

Наредне године остварује улоге у филмовима “L'' Erotomane” и “Ужичка република” који спадају у најзначајнија остварења у којима је учествовала. Након Снежане из “Грлом у јагоде”, Делфине у “Исправи се Делфина” (за коју је добила “Сребрну арену” у Пули” И “Царицу Теодору” у Нишу”, као и улоге у филму “Љубавни живот Будимира Трајковића” Неда је освојила филмску и телевизијску публику широм региона.

Наставила је да ниже улоге у “Госпођа министарка”, “Нешто из живота” ,“Ко то тамо пева”, “Недељни ручак”, “Мој отац на одређено време”, “Приче преко пуне линије” и “Јужна стаза”, те у легендарном филму “Варљиво лето ''68” где је тумачила улогу лепе библиотекарке Оље.

Године 1988. године је глумила у остварењима “Осми дан у недељи” и “Халоа - празник курви” редитеља Лордана Зафрановића. Филм говори о бурном летовању брачног пара из Немачке, Мајре и старијег професора Манфреда, које глуме Неда и Стево Жигон. Неда је за ову улогу добила “Златну арену” на Филмском фестивалу у Пули.

“Плакету југословенске кинотеке” за сва остварења на филму Арнерићева је добила 2009. године, а већ нарадне награду “Павле Вуисић” за животно дело.

До 2016. године, Неда Арнерић је снимила преко 110 филмова и одиграла преко 40 улога у позоришту.

Познато је и да се глумица бавила политиком те се 1996. године политички активирала и учланила се у Демократску странку. Ишла је на протесте до 2000. године ,а тада је упознала покојног премијера Зорана Ђинђића, који ју је позвао да буде члан парламента.

Године 2003. године била је умешана у “Аферу Бодрум” јер је њена картица искоришћена за гласање иако је била на летовању, а не у Скупштини.

Након Ђинђићеве смрти, престала је да се бави политиком не желећи, како је тада истицала, да јој она одузима драгоцено време.

Арнерићеву је брат у фебруару прошле године, након смрти мужа пронашао без свести па је извесно време била збринута на ВМА, а четири године раније пала је са балкона свог стана.

Недавно је говорила за медије да је то све иза ње и да планира пут у Индију.

Имала је три брака, а смрт траћег мужа, како је признала, није могла да преболи.

Вукосављевић: Наслов филма "Сан"обележио је читав њен живот

БЕОГРАД: Српска култура смрћу Неде Арнерић изгубила је свог драгоценог представника, навео је у телеграму саучешћа министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

"Несуђена балерина, дипломирана историчарка уметности, Неда Арнерић се определила за филм и позориште доносећи српској и југословенској сцени уметницу која је више од пола века пленила шармом и снажним глумачким даром. Талентима, грациозношћу и етеричном лепотом од првих кадрова освајала је срца домаће и иностране публике. Награђивана и поштована, остварила је све што једна глумица може да пожели", навео је Вукосављевић.

У телеграму саучешћа министар подсећа да је Неда Арнерић са само 13 година глумила у свом првом филму "Сан" и каже да је тај наслов обележио читав њен живот у коме је срећна и успешна живела свој глумачки и уметнички сан.

"Њена танана емотивност била јој је понекад препрека у суочавању са грубостима свакодневице али је и с том особеношћу стајала раме уз раме са највећим звездама нашег глумишта. Нашу незаборавну Вишњу сретаћемо и даље на Ташмајданима својих снова", навео је Вукосављевић.

Зеленовић: Неда је била омиљено лице укупне јавне сцене

БЕОГРАД: Препознатљиво лице југословенске кинематографије и једна од највећих звезда југословенског филма заувек је напустила сцену и због тога сам јако тужан, рекао је Тањугу поводом смрти глумице Неде Арнерић Радослав Зеленовић дугогодишњи управник Југословенске кинотеке, а данас управник аудиовизуелног центра за дигитализацију САНУ.

Зеленовић је истакао да се Арнерић налазила у југословенској репрезентацији покретних слика и да су њене улоге обележиле југословенску и српску кинематографију.

"Неда Арнерић је била прва дечја звезда југословенског филма, већ са 13 година била је препознатљиво филмско лице. Улогу у филму "Вишња на Ташмајдану" учинила је од ње тинејџерску звезду, а касније је постала упечатљиви секс симбол југословенске кинематографије. Радила је са највећим редитељима, великанима југословенског глумишта, и остваривала улоге које су награђиване на значајним фестивалима", рекао је Зеленовић и додао да је славни редитељ Лордан Зафрановић увек говорио да је Неда једна од његових омиљених глумица.

"Била је омиљено лице свеукупне јавне сцене, талентована, са господским држањем и без гордости због велике каријере", рекао је Зеленовић.

Радивојевић: Била је неодољива

БЕОГРАД: Ово је несумњиво велики губитак за српско глумиште и за све нас који смо је познавали, рекао је Тањугу директор Београдског драмског позоришта Југ Радивојевић, поводом смрти глумице Неде Арнерић.

Радивојевић је подсетио да је Неда Арнерић, уз све незаборавне улоге на филму и телевизији, 15 година играла у БДП у представи "Игра парова", коју је режирала Милица Краљ.

"Била је неодољива и у октобру 2019. смо обележили 200. играње те дивне представе, уз Недино обећање да настављамо у Новој години. Остаће празнина и туга после одласка Неде Арнерић и надам се да ће јој Бог доделити рајско насеље", рекао је Југ Радивојевић.

Регионални медији о смрти Неде Арнерић

САРАЈЕВО, ЗАГРЕБ, ПОДГОРИЦА: Регионални медији пренели су вест о смрти славне југословенске и српске глумице Неде Арнерић.

Портали су синоћ пренели да Неда Арнерић за собом има богату глумачку каријеру.Снимила је више од 100 филмова и одиграла четрдесетак улога у позоришту, наводи РТРС.

Сарајевски портал Клиx.ба пише да је она важила за једну од најбољих глумица бивше Југославије.Загребачки Јутарњи лист преносићи писање београдских медија о смрти Неде Арнерић, коју назива једном од највећих звезда бивше државе.

Оцену да нас је напустила једна од највећих глумица бивше Југославије износе и други регионални портали.Вест о њеној смрти на ударним местима објавили су и црногорски РТЦГ, ЦДМ, загребачки Вечерњи и Дневник, као и бањалучке Независне.

Сви портали објавили су опширну биографију чувене глумице, истичући њене највеће улоге и награде које је добила током успешне каријере.Регионални портали преносе наводе београдских медија да је, према првим информацијама, Неда Арнерић пронађена у свом стану.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести