Признање Арт магазина Галерији Матице српске 

Арт магазин, новосадски веб часопис за савремену уметност, већ две деценије прави свој избор најбољих за претходну годину у следећим областима: најбоља изложба, најбољи пројекат / манифестација, најбоља галерија и, повремено, личност године.
Sa otvaranja izložbe u Galeriji Matice srpske Foto: Tanjug/A. Pap
Фото: Са отварања изложбе у Галерији Матице српске Фото: Танјуг/А. Пап  

По оцени редакције, најбоља изложба у 2018. била је Ретроспектива Слободана Машића у Музеју примењене уметности у Београду, на којој је приказан већи део заоставштине познатог дизајнера и независног издавача, коју је музеју током 2017. поклонила његова удовица и дугогодишња сарадница Савета. Машић је током пола века обликовао визулне комуникације утичући својим графичким решењима за плакате на дизајнере бројних генерација.

Признање за најбољи пројекат/манифестацију припало је Галерији Матице српске за поставку “Сто дела из колекције Војвођанске банке”. На овој изложби представљена су најрепрезентативнија уметничка дела из богате, стилски и тематски разнолике колекције коју је Војвођанска банка почела да прикупља од осамдесетих година прошлог века. У овој респектабилној збирци је око 800 дела, а изложба, по оцени Арт магазина пружа увид у најзначајније домете наше уметности друге половине 20. века, махом уметника из Војводине и потврђује како бригу о очувању културног наслеђа, тако и улагање у савремену сцену и ауторе млађе генерације.

Признање за најбољу добила је Галерија савремене ликовне уметности у Нишу која је у протеклој години имала значајну и живу активност. У своја три изложбена простора приредила је на десетине самосталних изложби наших еминентних уметника, а уз то представила низ иностраних аутора. Арт магазин је издвојио изложбу графика Пабла Пикаса, представљање мексичких уметника, савремених црногорских стваралаца, као и дела са бугарске графичке сцене. Изложена су и дела настала током резиденцијалног програма “Српско-италијански уметнички дијалог”, са међународне графичке радионице Сићево 2018. и са Трећег међународног тријенала графике у Београду.

  Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести