Пронађен запис гласа Фриде Кало?

МЕКСИКО СИТИ: Скоро 70 година након смрти трагичне мексичке уметнице Фриде Кало, истраживачи из Националне библиотеке звука у Мексику пронашли звучни запис за који се верује да се на њему чује глас чувене сликарке.
9
Фото: Youtube Printscreen

Преслушавајући архивирану колекцију донираних звучних записа са радија, истраживачи су наишли на женски глас који описује уметника Дијега Ривиеру и сматрају да глас припада Фриди Кало, преноси Национална географија.

Аудио запис дуг 90 секунди из пилот епизоде мексичког радио програма „Нежења" из 1950. године описује Ривиеру као: „Велико и крупно дете, пријатељског лика и тужног погледа.

"Његове истакнуте, тамне и интелигентне очи и поглед тешко је задржати", чује се на снимку.

Овај текст испричан је женским гласом, за који се верује да је припадао Фриди Кало, супрузи и професионалној партнерки у сликарству Дијега Ривиере.

Аудио запис датира из периода око 1953. или 1954. године, а саговорница је представљена као сликарка које више нема. 

Фрида Кало је преминула мало пре емитовања радио програма, 13. јула 1954. године, у 47. години.

Пронађен аудио запис мора да прође даља истраживања у која ће бити укључени експерти из различитих области, попут званичника из библиотеке звука, инжењере, аудио стручњаке, па чак и живе изворе.

„Пре него што уметничка заједница донесе било какве закључке, мора да прође дуг пут истраживања и да у просуђивању буде стриктна", рекла је директорка музеја „Фрида Кало", Хилда Трухило.

Познато је да је пред крај живота Фрида Кало била веома болесна, а као неко ко је био страствени пушач и конзумер алкохола, претпоставља се да је њен глас у складу са тим био „испуцалији" и „дубљи". С друге стране, глас који се чује на звучном запису је глатак и нежнији.

„Постоји неколико фактора који указују на то да саговорница у радијском програму није професионалац: Прави паузе како би узела ваздух, што није одлика професионалаца, као и то што помало шушка док говори", објаснила је Сониа Корона из шпанског дневног листа Ел Паз.

Рођака и потомак Фриде Кало, Мара де Анда, истакла је да у породичној архиви не постоји ништа слично. Она верује да је у односу на забележен аудио снимак Фрида Кало имала знатно грубљи глас. 

Кало је била једна од најпознатијих уметница Мексика. Позната је по ауто-портретима и другим радовима због којих се сматра једном од икона феминизма. Комбиновала је надреализам са графичким елементима одговарајући на питања о идентитету, полу, раси и класама. 

Као млада, двадесетједногодишња уметница, платила је да посети студио знатно старијег уметника Дијега Ривиере како би добила професионалне савете. Њихова веза била је бурна, с обзиром на Дијегову склоност ка аферама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести