Фрида Кало у Мадлениануму – стоти пут

БЕОГРАД: Реализацију представе Фрида Кало предложила сам Народном позоришту у Београду, али нисмо успели да се договоримо, па је на моју срећу госпођа Мадлена Цептер препознала нову позоришну естетику и тако се прича о мексичкој сликарки нашла на сцени Мадленианума, казала је Ивана Вујић, редитељка представе „Фрида Кало“ која 29. маја слави 100 извођење у опери и позоришту Мадленианум. 
Epa (R. Garcia)
Фото: Epa (R. Garcia)

Како је додала, редак је јубилеј да се нека представа задржи све до 100 извођења у неком позоришту. Желим свим људима везаним за представу као и позоришту Мадленинаум да дочекамо 1000 извођење представе „Фрида Кало“, казала је Вујић.

О раду на представи она каже да је као и увек желела да окупи људе који су слободни интелектом и уверљиви талентом и способностима.Потрудили смо се да представа има посебан жанр. Двоје сликара су у првих 25 извођења сликали на платну којим почиње и којим се завршава представа. На 100. извођењу представе они ће поново бити са нама и јако сам поносна на то. Бескрајно поштујем представе које су дугог века, јер живимо у средини која не цени неговање било чега, казала је Вујић. 

Према њеним речима, за време трајања представе ауторском тиму су се рађала деца, одлазили најмилији, једноставно догађао се живот баш као и у самој представи. 

Вања Милачић која игра славну мексичку сликарку напоменула је да данас теже сачувати представу него је направити. 
Не само да смо успели да сачувамо ову представу, већ смо се сви развијали заједно са њом. Мењали себе и своје животе и дошли до ове тачке која је стварно величанствена. Привилегија бити окружен тако добрим глумцима у представи и живети са њима на сцени ових 11. година, казала је Вања Милачић. 

Добрила Стојнић која такође једним делом у дуговечној представи игра Фриду Кало. Она наглашава да је дота комичних ситуација доживела од како се нашла у улози славне сликарке. 

Чудо је да овако модерна представа дочека 100. извођење ове представе, баш као што је и чудесна уметност коју је ставарала Фрида Кало, казала је Добрила Стојнић. 

Сликар Коста Бунушевац је такође део представе која ускоро слави 100 извођење. Он је сценограф али и глумац у комаду о славној сликарки. 

Фрида Кало је била уметница која је магијском везом привлачила публику. Та веза је успостављена преко Фридиних слика, а у другом плану је био њен тешки живот. То се рефлектовало и на публику која је са невероватним осећањам желела да види ту представу. У том је величина и уметности, уметника и уметничког дела, казао је Бунушевац. 

Глумица Вања Ејдус истиче да је велика привилегија за сваког глумца да игра у представи која дочекла 100 извођење. 

Таква ситуација је могућа само још код нас. Тамо се представе играју у блоковима од по шест месеци или годину дана тако да смо ми овде апсолутно привилеговани. Моје је искуство је да ми је представа „Фрида Кало“ постала део живота, казала је Вања Ејдус. 
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести