Протокол о сарадњи КЦВ Милош Црњански и Дома културе Стари Колашин

НОВИ САД: У Културном центру Војводине „Милош Црњански” потписан је Протокол о сарадњи ове институције са Домом културе „Стари Колашин” из Зубиног Потока.
kulturni centar vojvodine
Фото: Promo

Овим Протоколом створене су основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из области издавачке делатности, као и за међусобну подршку у промотивним активностима.

О томе колико сарадња са Културним центром Војводине „Милош Црњански” значи за „Стари Колашин” говорила је Андријана Живановић, директорка овог Дома културе на Косову и Метохији:

С обзиром на то да се ми налазимо на северу Косова и Метохије и да смо у великој мери изузети из различитих културних дешавања, ова сарадња нам много значи. Наравно, важно нам је да нас препознају као институцију, као некога ко овог момента има проблема и са безбедношћу и није баш лако организовати културна дешавања у тим околностима. Управо то што имамо подршку овако важних институција као што је Културни центар Војводине ᾽Милош Црњански᾽ из Новог Сада нас чини посебно срећним и наравно да очекујемо да ће та сарадња бити плодоносна. Верујемо да ћемо имати шта једни другима да понудимо и заиста верујем да ће то бити дуготрајна сарадња у различитим областима деловања. Публика је код нас, као и у сваком мањем месту, веома посвећена култури и наше програме посећују заиста они који су заинтересовани за садржај који нудимо. Управо зато се ми трудимо да им пружимо најквалитетније од културе у датом тренутку. Знате, многи не могу да изађу често из тог простора и њима је заиста важно да онда могу у свом културном центру да виде квалитетне културне садржаје, јер то им је често једини ᾽прозор у свет᾽, изјавила је Андријана Живановић након потписивања Протокола о сарадњи.

Ни мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански” није крио задовољство будућом сарадњом:

Културни центар Војводине ᾽Милош Црњански᾽ има драгоцену сарадњу са институцијама попут ове са којом смо данас потписали Протокол. Географски ширимо сарадњу у свим правцима, јер желимо свима да покажемо које су то најбоље ствари када је култура у Војводини у питању. Тако ћемо ускоро учествовати са нашим програмом у Међународној књижевној колонији у Сићеву, што је резултат наше сарадње са Културним центром из Ниша, сарађујемо са Народном библиотеком Србије, што је већ резултирало и заједничким пројектима какав је био онај када смо представили премијерно музичку креативност књижевника Владана Деснице, а ускоро ћемо заједно ући у издавачки подухват и заједно објављивати научна дела Милорада Павића, као што ћемо са Културним центром из Лесковца сарађивати поводом 50 година сликарске колоније у Власини. Тако исто ћемо сарађивати и са Културним центром ᾽Стари Колашин᾽ из Зубиног Потока. Колашин је значајна тачка за нашу културу, а ради се о можда и недовољно познатом крају, са посебним језиком и са великом културном традицијом. Наравно, ту је и сјајни, а заборављени књижевник из тог краја Григорије Божовић. Награда која носи његово име последњих десетак година је додељена нашим најеминентнијим писцима и по томе се, али и не само по томе, види колико висок ниво културе негују у том крају, а носилац свих активности, када је култура у питању, је свакако Дом културе ᾽Стари Колашин᾽, истакао је Шапоња.

Прва сарадња ће бити реализована већ крајем идућег месеца, када ће Културни центар Војводине „Милош Црњански” испоручити књиге, тј. вредна издања из своје издавачке делатности библиотеци у Дому културе „Стари Колашин”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести