(Ре)конекције У МСУВ: Култура, активизам, теорија

НОВИ САД: Савез феминистичких организација “(Ре)конекција” приређује сутра и прекосутра у Музеју савремене уметности Војводине конференцију К.А.Т. (култура, активизам, теорија) посвећену теми "Уметност у образовању: интеракције”.
rekonekcija msuv
Фото: Dnevnik (ilustracija)

Циљ конференције је да истражи трансформативни капацитет интеракције уметности и педагогије на различитим нивоима и у различитим сферама образовања, од институционалног до неформалног.

Свечано отварање конференције је сутра у 10.45 у кино сали МСУВ, а затим следи презентација Креативне транзиције Каталин Ладик, песникиње и мултимедијалне уметнице из Будимпеште. Нина Живанчевић списатељица из Париза говориће о уметности у образовању вс. уметност образовања, редитељка Ивана Вујић о образовању као уметничком чину, а пијанисткиња Бранка Парлић како “певати” контратенор.

Тема Владиславе Гордић Петковић, теоретичарке и професорке, је род у универзитетској настави књижевности: преиспитивање женског Лазара, песникиња Јелена Анђеловске представља своју збирку “09,99”, а филозофкиња Маја Солар политичко и дидактичко у уметности.

У четвртак програм почиње у 11 сати када ће Барбара Бласин, графичка дизајнерка из Загреба, говорити о женским организацијама и антифашизму између два светска рата, Гордана Стојаковић, публицисткиња о употреби различитих уметничких форми кроз коришћење уметничко едукативних модела у јавном простору као модел алтернативног образовања: драмске форме, Зденка Валент Белић, списатељица, о креативном писању - подстицању мањинског књижевног контекста, а Бранка Миличић Барбул, психодрамска саветница, представиће пројекат истраживања женске и феминистичке перцепције културне стварности Шта ме жуља?

Сања Којић Младенов историчарка уметности говориће о професорки и уметници Богданки Познановић, тема визуелне уметнице Андреа Палашти је излагачки практикум, а дизајнеркi Тијанe и Миле Поповић насловљена је “Make something – buy nothing”.

Излагање сајбер уметнице Исидоре Тодоровић је на тему рашколована уметница или шта ме је Иван Илич научио у доба робота, интернета, уради сам уметности, а Селме Селман видео/перформанс уметнице из Њујорка преко видео линка говориће о феминизму, знању, уметности и технологији.

Током конференције одржаће се радионице са ученицама/има основних и средњих школа у организацији Дечјег културног центра, СШ “Светозар Милетић” и Галерије Матице српске, промоције књига као и изложба уметнички радова, публикација, фото документације, видео и музичких записа учесница конференције.

Пројекат подржава и суфинансира Фондација “Нови Сад 2021- Европска престоница културе”.

Савез феминистичких организација “(Ре) конекција” је удружење женских невладиних организација које чува систематизује и дигитализује феминитичку баштину града, промовише и представља актуелну женску уметност, теорију и активизам.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести