Ретроспективна изложба Горанке Матић 18. јула у МСУ

БЕОГРАД: Зоран Ерић, шеф одељења уметничких збирки Музеја савремене уметности најавио је део програма за 2020. годину на данашној конференцији за новинаре у просторијама музеја.
msu
Фото: Tanjug (N. Milošević, arhiva)

Ерић је напоменуо да се кустоски тим одмах након поновног отварања МСУ суочио са политиком реалног и изводљивог у односу на буџетске капацитете музеја.

Покушали смо да одгонетнемо шта нам је чинити осле тако важне и велике озложбе као што је Чистач Марине Абрамовић. сада смо се вратили на уобичајне буџетске мере. Наша идеја је да продукцију у овој години започнемо бригом о матичности, заправо бригом о сопственој колекцији, казао је Ерић.

Према његовим речима прва изложба у МСУ представиће 28. марта аквизиције музеја.

Кустоски тим ће чинити Мишела Блануша, Светлана Митић, Рајка Бошковић и Жаклина Матић и оне су осмислиле назив изложбе аквизиција МСУ "Рефлексије нашег времена".

То су аквизиције МСУ од 1993. године па све до до данас. То је шири пресек који представља различите откупне политике различитих тимова музеја. Биће то прилика да видимо како се водила откупна политика музеја кроз деведесете године прошлог века и у првој деценији 21. века, казао је Ерић и додао да је кроз откуп и поклоне у МСУ у том периоду стигло око 800 дела.

Ерић најављује и ретроспективну изложбу фотографкиње Горанке Матић која је недавно добила награду за животно дело.

Представићемо њен развојни пут од рок фотографија и портрета протагониста рок сцене на југословенском простору, па преко протеста у Београду...све до пројеката који су били везани за културу сећања. Кустоскиња изложбе је Уна Поповић, рекао је

Ерић и додао да је отварање те изложбе планирано за 18. јул.

Додао је и да би 7. новембра требало да буде отворена изложба под називом "Ефекат прегледа"

У сарадњи с Бланком Делаторе, кустоскињом из Шпаније, припремам пројекат који се бави климатском правдом која је све више актуелна тема у свету, казао је Ерић наводећи да је назив "Ефекат прегледа" позајмљени из једне књиге и бави се погледом астронаута на земљу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести