РГЗ: Исправно поступљено у случају уписа права Позоришта Бошко Буха

БЕОГРАД: Поводом данашњих тврдњи у медијима у вези са измештањем позоришта "Бошко Буха", у којима се наводи да та установа не може да започне реконструкцију због грешке у катастру која још није исправљена, Републички геодетски завод (РГЗ) саопштава да грешке у катастру није било, као и да су све промене носиоца права извршене на основу достављених подобних исправа.
b
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

У том саопштењу наводи се да је пословни простор површине 530 метара квадратних, који се налази у приземљу стамбено-пословне зграде на адреси Трг Републике 3, уписан у катастар непокретности као јавна својина Града Београда с правом коришења општине Стари град у уделу од 30023/53000 и као својина предузећа Боутиqуе 1 из Крушевца у уделу од 22977/53000.

РГЗ истиче да је власништво над наведеном некретнином уписано на темељу достављених исправа у складу са законом.

Упис фирме ’Рубин’ из Крушевца извршен је на основу пресуде Привредног суда у Београду од 27. априла 2016. године и пресуде Привредног апелационог суда од 11. јануара 2017. године, којом је утврђено да је ’Рубин’ власник предметног пословног простора у идеалном делу од 22977/53000, напомиње се у саопштењу.

Додаје се да је упис предузећа "Бутик 1" из Крушевца, уместо досада уписане фирме "Рубин" из Крушевца, извршен решењем СКН Стари град од 20. децембра 2021. године на основу одлуке о оснивању друштва с ограниченом одговорношћу, коју је потврдио јавни бележник Миодраг Ђукановић 9. новембра 2015. године и решења Агенције за привредне регистре од 12. новембра 2015. године.

Решење СКН Стари град послато је странкама у поступку и на њега није било жалбе.

Поводом писања медија о измештању Позоришта "Бошко Буха" реаговали су многи други - од странака до јавних личности, а једна од њих је и глумица запослена у тој установи Слободанка Латиновић.

Она је рекла да је градска секретарка за културу у понедељак контактирала са позориштем и поручила да глумци имају апсолутну подршку да остану на својој адреси, као и да Град сматра да је "Бошко Буха" институција културе од националног значаја и да никакво пресељење не долази у обзир.

Глумачка организација Србије подржава своје колеге и све запослене у позоришту Бошко Буха у борби да врате своју сцену на Тргу републике својој публици.

Захтевамо да Град Београд, као оснивач позоришта, прихвати своју одговорност, наложи надлежним органима да отклоне правно-имовинске ’грешке’ и да се што пре започне реконструкција зграде и сцене позоришта „Бошко Буха”, наводи се у саопштењу Глумачке организације Србије.

Градски одбор Социјалдемократске странке Београд сматра да је недопустиво да се "грешка" у катастру исправља тако што се позориште сели у "Београд на води", о чему "запослени сазнају од представника те фирме, а не од свог оснивача, Скупштине града Београда".

Председник београдског одбора СДС-а професор др Драгослав Шумарац је подсетио да је простор у коме је смештено позориште, које је и својеврстан симбол центра Београда, одавно планиран за реконструкцију, као и да је због одређених имовинско-правних правних проблема реконструкција одлагана.

Таман кад су ти проблеми разрешени, кад су и градски челници најављивали убрзану реконструкцију, а запослени у позоришту се радовали решавању проблема, кад је све било спремно да се отпочне са реконструкцијом, испоставило се да се десила ’грешка у катастру’, навео је Шумарац.

Народни посланик и председник Покрета Ново лице Србије Милош Парандиловић истакао је да је жалосна слика уплаканих глумаца који протествују испред позоришта "Бошко Буха", бранећи свој дом који се у центру Београда налази више од седам деценија.

Посланици и градски одборници странке Заједно пружају подршку запосленима у позоришту „Бошко Буха“ који су јуче протестовали због протеривања из њиховог простора, наводећи да је Град без ичијег знања променио власничку структуру простора које већ 50 година успешно и на радост многих генерација користи познато дечје позориште.

И то није никаква грешка у катастру, већ Град Београд противзаконито и испод радара распродаје све највредније што има, рекао је народни посланик странке Заједно Ђорђе Микетић.

Председница београдског одбора Странке слободе и правде и шефица одборничке групе "Уједињени" Мила Поповић истакла је да СНС жели да измести београдско дечје позориште "Бошко Буха", које се на Тргу републике налази већ 73 године у "Београд на води" и то у зграду у Савској која нема потребне услове и тако стави катанац на њега.

То је место где су се генерације први пут среле са позориштем и где су научиле како да га воле. На тим даскама многи су гледали бајке и маштали да постану добри јунаци када порасту, а сада неки ’јунаци доба злог’ измештају ово позориште из срца Београда, рекла је Мила Поповић.

Због позоришта "Бошко Буха" је и председник Савета за културу Скупштине града Београда Владимир Пајић хитно сазвао седницу тог тела, а он сам ће на конференцији за медије сутра, у среду, 22. марта, с почетком у 12 сати испред улаза у градску Скупштину, говорити о ситуацији у поменутом позоришту, као и о рушењу Немачког павиљона у оквиру логора Старо сајмиште.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести