Рукописи Уроша Предића и писма Саве Шумановића у Адлигату

БЕОГРАД: Оригинални рукописи из личне архиве сликара Уроша Предића и писма Саве Шумановића изложени су на сталној поставци Дома легата Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, поводом Дана државности Републике Србије.
s
Фото: Tanjug/Viktor Lazić

Збирку Уроша Предића у Адлигату чини 1700 архивских докумената, од којих је на изложби приказано око 50 најзанимљивијих.

Главни део поставке чине дописнице и писма сликара, од чега је више од 80 сликар Предић послао породици у Орловат.

Друге дописнице и разгледнице Предић је разменио за знаменитим личностима свога доба, пријатељима и познаницима: Савом Шумановићем, Лазом Костићем, Пајом Јовановићем, Стеваном Мокрањцем, Богданом Дунђерским, Бетом Вукановић, Богданом Поповићем, Слободаном Јовановићем, Владимиром Ћоровићем и многим другим великанима.

Последњих година нисмо излагали ове вредне експонате, а сада је, после реконструкције простора, направљена посебна поставка посвећена двојици великих сликара који су неизмерно задужили нашу уметност и све нас, каже председник Адлигата Виктор Лазић.

Лазић додаје да је "нарочито занимљива дописница Лазе Костића у којој он помиње славску икону коју му је насликао Предић."

Поред тога, у Адлигату се налази и збирка са 20 писама и више од 50 страница рукописа Саве Шумановића упућених Растку Петровићу, а на некима постоје и Шумановићеви цртежи.

Од укупно 20 писама, два је Растку Петровићу упутила Шумановићева мајка Персида, молећи га да помогне њеном сину.

Писма је поклонила чланица Адлигата Даница Леко, наследница једне од најзначајнијих старих београдских породица чији легат се налази у овој институцији.

Када се сагледа преписка као целина, до изражаја долази сликарева топла душа, његова лична патња и мука, упињање да душевну болест коју има контролише и бескрајна брига за све који због тога пате и којима, без своје кривице, наноси бол и трошак, истичу представници Адлигата.

По њиховим речима,"Шумановић је великан који је дубоко свестан сопствених проблема и који би желео сваком да помогне."

Писма су од изузетног значаја за српску културу, зато што пружају увид не само у пријатељство два српска великана, већ и због тога што сликовито говоре о личности Саве Шумановића, како у тренуцима пуног здравља, тако и у ретким тренуцима душевне слабости, наводе представници Адлигата.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести