Сандра Перовић ће учествовати у гласању за доделу Златног глобуса

БЕОГРАД: Удружење страних новинара акредитованих у Холивуду (ХФПА), одабрало је филмску критичарку, телевизијску ауторку и уредницу РТС Сандру Перовић за новог гласача за доделу престижне награде „Златни глобус“ која се додељује за филм и телевизију, како у Америци, тако и широм света.
s
Фото: Tanjug/video

После Оскара, „Златни глобус“ је друга најзначајнија америчка филмска награда, а често је и главни индикатор за фаворите за доделу награде Америчке филмске академије.

Основана је 1943. године, а прва додела награде „Златни глобус“ догодила се у јануару 1944. у студијима 20тх Центурy Фоx-а у Лос Анђелесу.

Од прошле године, гласачко тело које има око 200 чланова, проширено је и на стручњаке из целог света.

Указана ми је велика част као професионалцу и телевизијском аутору из Србије који деценијама посвећено прати филмску уметност и има више од 500 екслузивних интервјуа са највећим ствараоцима из целог света. Након учешћа у  међународним жиријима критике на Канском, Венецијанском и Берлинском филмском фестивалу ово је својеврсна холивудска надградња - признање које ће обојити моју досадашњу каријеру и бити стимуланс у даљем раду. Ово је и признање за нашу земљу, рекла је Перовић.

Сандра Перовић је телевизијски аутор специјализованих емисија о филму - “Велика илузија”, Хронике Феста, Фестивала ауторског филма, документарног и краткометражног филма.

Извештач је и аутор филмских садржаја у Дневнику и у Културном дневнику Радио Телевизије Србије.

Промовише домаће филмове и ауторе који су најбољи репрезенти српске културе у свету.

Урадила је интервјуе са оскаровцима, глумачким звездама и еминентним редитељима попут Оливера Стоуна, Клода Шаброла, браће Тавијани, Кена Лоуча, Дејвида Линча, Мајкла Кејна, Ентонија Хопкинса,Расела Кроуа, Џуди Денч, Леонарда Ди Каприја, Шона Конерија, Николаса Кејџа, Мета Дејмона, Џејмса Франка, Рејфа Фајнса, Шерон Стоун, Клајва Овена, Тилде Свинтон, Џулијен Мур, Пирса Броснана, Стива Мартина.

Перовић је радила и интервјуе са Брус Вилисом, Жаном Реноом, Данијелом Крејгом, Кристин Скот Томас, Пенелопом Круз, Натали Портман, Џеремијем Ајронсом, Полом Верховеном, Анђелином Џоли, Џефом Бриџисом, Хале Бери, Антонијом Бандерасом, Бенисијом Дел Тором, Жилијет Бинош, Харвијем Кајтелом, Колином Фарелом, Изабел Ипер, Катрин Денев, Александром Сокуровом, Никитом Михалковом, Андрејем Кончаловским, Анџејом Вајдом и многим другима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести