Савремена графика у Војводини у Галерији СУЛУВ-а

У Галерији СУЛУВ-а, на Булевару Михајла Пупина 9, од данас ће, без званичног отварања, бити постављена изложба Савремена графика у Војводини на којој ће бити представљени радови чланова Савеза удружења ликовних уметника Војводине.
suluv
Фото: Ilustracija/ Galerija SULUV

Изложба актуелне графичке сцене у Војводини, коју је приредио Мујо Алагић, члан Уметничког савета Удружења, први пут је приказана у Сарајеву на Академији ликовних умјетности октобра 2018. године.

Поставку чине радови Милана Станојева, Милоша Станојева, Радована Јандрића, Павела Попа, Милана Матавуља, Милана Јакшића, Данијела Бабића, Владимира Станковића, Љубомира Денковића, Небојше Милијашевића, Јастре Јелачић и Муја Алагића.

Ликовни уметник и критичар мр Данило Вуксановић указује да слојевитост појма графике у бројним визуелним појављивањима обухвата и појам ручно штампане графике која се до данашњих дана одржала и позиционирала као самостална уметничка дисциплина.

По његовим речима, у савременом тренутку полифоне визуелне акустичности, када се у преплитању мноштва технолошко/графичких манифестација не препознају униформни начини појављивања графичке провенијенције, опстају ствараоци који својим радом негују традиционалне графичке технике. Упркос или захваљујући баш тој електронској доминацији слике, преко је потребан ангажман на популаризацији графичких техника у њиховом интегралном облику.

-  Овом изложбом, на којој су представљени отисци новосадских графичара остварено је присуство графике - помало запостављеног медија на ликовној сцени - наводи Вуксановић. - Графички подухвати разноликих ликовних тенденција и стремељења, произашли из препознатљивих графичарских традиција, негују занатске и визуелне постулате ликовног начина мишљења. Као такви, ослоњени на класичне вредности у провереном пољу уметничких баштина различитих стилских усмерења, листови новосадских графичара говоре сугестивним и препознатљивим ликовним језиком. Снага класичног мултиоригинала, ипак не престаје да плени.

Изложба ће трајато до 3. јула. Радно време Галерије је од уторка до петка од 10 до 14 и од 16 до 20 часова. У складу са мерама превенције у Галерији у исто време могу да бораве два посетиоца уз обавезно ношење заштитне маске.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести