Слике Горана Митића у Ликовном салону КЦНС

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада у Католичкој порти од 20. јула ће бити постављена нова изложба слика младог уметника из Ниша Горана Митића.
Izlozba
Фото: Printscreen

С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију званичног отварања неће бити, а изложба се може погледати уз све препоручене мере опреза.

Позивајући се на речи чувеног сликара Марка Ротка да су најбоље оне слике на којима нема ничега Миодраг Анђелковић Даја, представљајући рад Горана Митића, додаје “ничега, осим пророчке снаге као у доброј музици”.

На овим сликама, по Анђелковићевим речима најгласији су дуги, опори серважи, затим мрље и остали цртачки атрибути, готово редовно сучељени бескрају белине, док приповедају о лому енергије која се ослобађа из утробе овог црног космоса, који ипак тоне и тоне вољом и моћи дубоког безнађа. Пажљиви посматрач запазиће да млади сликар Горан Митић поседује ретку астролошку вештину да се сећа „унапред“, да антиципира догађаје који су ту, више наше главе и прете нам. Горанове слике су јасно подељене, са једне стране на тамни адски вилајет, тартар који кључа тамним флекама и палаца фашинама које шибају свет, док са друге стране имамо белину другог дела слике, која срећом полако тоне у тамнину адског вилајета, у сопствени тартарски муљ.

- Овај знак оптимизма “премоћ светлости над мраком” уписује Горана Митића у спасиоце и велике добротворе људских надања. Отуда његова сагласност са спокојем Марка Ротка који на својим сликама слави лепоту ничега, која се спокојно таложи на пучини његових слика као када вече пада на спокој одлазећег дана - наводи Анђелковић.- Иако по цртачкој неурози више припада цртачима Цао Вукију и Масону, срећом преовладава она сагласност са загонетном белешком Марка Ротка из ратне 1943. о лепоти племените доколице и спокоја једне празнине препуне “ничега”.

Горан Митић (Ниш, 1989) дипломирао на Факултету ликовних уметности Универзитета у Нишу, на Одсеку за сликарство, 2012. у класи професора мр Катарине Ђорђевић, где је наредне године завршио и мастер-академске студије. До сада је приредио седам самосталних и учествовао на педесет и осам групних изложби у земљи и иностранству. Био је учесник неколико ликовних колонија. Изложба ће трајати до 3. августа.

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести