Српски стрип-аутори гости 13. Херцегновског стрип фестивала

ХЕРЦЕГ НОВИ: Двојица уметника са простора бивше Југославије - Леонид Пилиповић алиас Пункерстеин из Србије и Стјепан Штеф Бартолић из Хрватске заокружују листу специјалних гостију 13. Херцегновског стрип фестивала (ХСФ) који ће бити одржан од 6. до 11. септембра на више локација у Херцег Новом, у Црној Гори.
herceg novi
Фото: pixabay.com

Поред њих, специјални гости биће и Аргентинац Енрике Бречиа, британски трио - Руфус Дајгло, Бу Кук и Сајмон Дејвис, Италијани Ванеса Белардо, Паскеле дел Већио, Андреа ди Вито и Марио Алберти, те Шпанци Раул Ален и Хавиер Фернандес. 

Они ће предводити импресивну листи од више од 50 стваралаца који ће боравити у Херцег Новом у септембру, а међу којима и редовни гости из Србије - Алекса Гајић, Мирко Чолак, Стеван Субић, Драгана Купрешанин, Владимир Весовић, као и инострани стрип-цртачи Вилиам Симпсон, Валтер Вентури, Валтер Троно, Антонио Лучи, Тихомир Тикулин и Изток Ситар. 

Гости фестивала, као и претходне године биће представници и Нова Фестивала из Панчева.

Овогодишње издање ХСФ-а биће у знаку обележавања значајних јубилеја попут 90 година од изласка Тин Тина, 80 година Бетмена, 60 година Астерикса, 50 година Алана Форда и 50 година најпознатијег балканског стрипа "Дикан". 

У том контексту предавања ће држати аутор "Дикана" Лазар Средановић, црногорски теоретичар стрипа Лука Ракојевић, те познати стрип зналци Морено Буратини, Изток Ситар, Владимир Весовић, Милко Пеко, Зоран Стефановић, Филип Андроник и многи други.

Предавања која ће се одржавати у херцегновским школама и на устаљеним ХСФ локацијама, поред изложби, цртања за фанове, уметничких радионица, концерата и познатих ХСФ журки, део су целодневног програма којим је испуњено свих шест дана херцегновске светковине посвећене деветој уметности и сви догађаји су потпуно бесплатни за посетиоце.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести