ТИЈАНА ПАЛКОВЉЕВИЋ БУГАРСКИ Музеј будућности – место детоксикације

У разговору са управницом Галерије Матице српске, др Тијаном Палковљевић Бугарски сазнајемо какве нас то нове идеје очекују из Галерије које ће нам олакшати наредне дане у изолацији.
Tijana Palkovljević Bugarski u akciji „Umetnički izazov“ sa slikom Vase Pomorišca „Umetnikova kći“ iz 1938. Foto: privatna arhiva
Фото: Тијана Палковљевић Бугарски у акцији „Уметнички изазов“ са сликом Васе Поморишца „Уметникова кћи“ из 1938. Фото: приватна архива

Галерија Матице српске била је једна од првих наших културних институција која се прилагодила новим околностима у ванредној ситуацији, проглашеној због епидемије коронавируса и “преселила” се из галеријског у виртуелни простор нудећи својим посетиоцима кроз акцију “ГМС с Вама код куће” едукацију, али и забаву за све генерације на сајту и друштвеним мрежама. У разговору са управницом др Тијаном Палковљевић Бугарски сазнајемо какве нас то нове идеје очекују из Галерије које ће нам олакшати наредне дане у изолацији.

- Ми смо одмах по објављивању ванредног стања и затварању Галерије за публику покренули кампању „ГМС са Вама код куће“. Започели смо низ акција и понудили јавности виртуелне туре кроз сталну поставку и већ реализоване изложбе, али и нова виртуелна вођења кроз тек отворену изложбу „Инспирисани Италијом”. Због рада од куће услед проширења пандемије одустали смо од снимања нових тура. Ипак, покренули смо низ акција као што је Уметнички изазов и позвали публику да се фотографише у својим становима по узору на одабране слике из наше установе које приказују ентеријере. Осмислили смо дечије радионице за које родитељима шаљемо инструкције како да их раде са децом код своје куће и да деци сачувају њихову малу традицију да је субота дан за Галерију и уметност. И коначно, започели смо приређивање виртуелних изложби. Тренутно се одвија изложба „Аутопортрети из колекције ГМС”. У оквиру ње сваког дана представљамо по један аутопортрет из наше колекције са кратким текстом на српском и енглеском језику. Планирамо читав низ тематских изложби у зависности од трајања пандемије.

Најновија акција нам је прикључивање глобалној акцији Између колекције и карантина (BetweenArtAndQuarantine) у оквиру које се људи ширим света фотографишу у својим домовима по узору на уметничка дела, али шаљиво и са дозом инвентивног хумора. Акцију Reenact покренуо је музејски сајт Museum NEWS, а ми смо је прихватили као и бројни други светски музеји. Да би подстакли публику и пратиоце на друштвеним мрежама прво смо приказали фотографије нас који радимо у Галерији и наших породица. Верујем да ће то бити хит у наредним недељама и да ће забавити љубитеље уметности и креативце.

Како је ова епидемија коронавируса захватила читав свет ођедном се пред поклоницима уметности отворила могућност да “завире” у богате колекције најзначајнијих светских музејских збирки. Да ли има неких идеја које примењују ти светски музеји, а које би када се вратимо на старо стање и наше музејске институције могле да прихвате?

- Идеја увек има и праћење актуелног стања у струци је увек најбољи начин да се смело иде унапред и иновира делатност. Ми не заостајемо пуно за оним што раде светски музеји, али је сигурно да ћемо у будућности, након овог искуства, радити још више на виртуелним садржајима за сваку изложбу. Такође, радићемо на интернационализацији односно двојезичности свих виртуелних садржаја јер верујемо да ће посетиоци широм света и након пандемије наставити виртуелно да посећују музејске установе које су открили и запратили. Након овог Стаy ат хоме искуства и спознаје могућности виртуелних обилазака музеја широм света публика ће постати глобалнија него што је била раније. Исто тако верујемо да ће аутентичност искуства праве посете музеју, шетња кроз реалне просторе и јединствен контакт са оригиналним уметничким делом постати још драгоценији! Тако да очекујемо велики број публике по завршетку пандемије и отварања Галерије за јавност.

Нови број часописа Националног комитета ИКОМ-а Србија, који је управо објављен, насловљен је “Ре(дефинисање) Музеј на прекретници“. Како ви замишљате тај музеј будућности?

- Последњих година у музејском свету се воде озбиљне дискусије око нове дефиниције музеја. Зато је питање редефинисања музеја, као изузетно актуелно и важно за даљу будућност музејске заједнице, и изабрано за тему нашег струковног часописа. Музеј будућности видим као место доступно и отворено за све. Као место намењено уживању у уметности, стицању нових искустава, релаксацији у аутентичном простору, али, пре свега као јединствену учионицу отворену за континуирано образовање свих узраста публике кроз различите мултидисциплинарно осмишљене активности. Исто тако музеј будућности видим као место контемплације и детоксикације од свакодневног живота које својом јединственом атмосфером уноси мир и ствара унутрашње задовољство љубитељима уметности. И коначно, музеј видим као место отворено за дијалог, место на коме се кроз одабир тема и садржаја програма, постављају питања и нуде одговори на различите друштвене, историјске, уметничке упитаности и дилеме, са идејом да се време у коме живимо и његови изазови боље разумеју. За мене је музеј место где су зграда, предмети и стручњаци у функцији грађења бољег, исправнијег и креативнијег друштва. У складу са таквим виђењем музеја ми креирамо наше програмске активности и верујем да управо захваљујући таквом приступу постижемо резултате.

Уметничка удружења, Асоцијација независне културне сцене, Српски ПЕН центар и други указали су ових дана на посебно тежак положај самосталних уметника упућујући захтеве Министарству културе и Фондацији Нови Сад 2021 да одустану од одлуке о обустављању јавних конкурса јер би то уметнике довело у још тежи положај. С обизром да сте председница Управног одбора Фондације можете ли да кажете каква је тренутна ситуација са конкурсима и пројектима и колико ће ово одлагање утицати на програме за следећу годину?

- Сви конкурси на нивоу државе су за сада стопирани јер у овој ванредној ситуацији нико не може да преузме на себе обавезе за које није сигуран да ће бити у могућности да их реализује. Разумем забринутост независне културне сцене и самосталних уметника и тежину њихове ситуације. Сигурна сам да ће апел који су упутили имати резултата и поуздано знам да Савет за креативне индустрије у оквиру економских мера планира посебне мере за независну културну сцену и самосталне уметнике. Фондација ЕПК је стопирала конкурсе али не својом одлуком тако да, нажалост не може од ње да одустане. Ипак, успели смо да вратимо конкурс који се финансира из других извора као што је конкурс Кизуна ЕУ Јапан феста и верујем да ће се са стабилизацијом ситуације вратити сви започети али истовремено покренути и неки нови конкурси. Тим Фондације ЕПК интензивно ради на дефинисању програмских активности за 2021. годину како би се имала што прецизнија слика о финансијским потребама и распореду програмских активности.


Остани код куће

Како преживљавате ове дане у складу са акцијом #остани код куће ?

- Култура и уметност односно, установе културе могу да оплемене боравак код куће и учине га лепшим, лакшим и занимљивијим. Ову ситуацију треба схватити као јединствену прилику да се прочитају све непрочитане књиге, погледају филмови и представе, одслушају концерти и виртуелно обиђу музеји. Али, за нас који уметност живимо сваки дан и ретко смо код куће, ово је прилика да се позабавимо свим оним стварима којима иначе не стижемо да се бавимо. Ја сам у оквиру акције #остани код куће у балансирању између рада од куће, кућних послова и деце, односно жонглирам са компјутером, варјачом, усисивачем и пеглом. Уз то се активно бавим ревизијом кућног фонда односно прегледања свега онога што се у стану накупило свих ових година… Тако да ми уопште није досадно и дан ми пролети! Важно је само да останете код куће, јер тако чувамо свој живот, живот својих најмилијих и истовремено доприносимо квалитету јавног здравља!


Неупитно је да свако одлагање конкурса свима прави велики проблем, подједнако и организаторима и учесницима, јер се смањује време за реализацију програма а 2021. је јако близу. Међутим, мислим да ће и питање Европских престоница културе захтевати низ глобалних одлука баш као и одржавање Олимпијских игара и низа других манифестација. Шта ће овогодишње престонице, као, на пример, Ријека, које ће изгубити добар део године са већ уговореним програмима? Да ли ће они стићи да се реализују или ће бити продужени на 2021? Да ли ће градови планирани за 2021. бити померени на 2022. годину? Има ли смисла реализовати уметничке програме Европских престоница док не постоји кретање људи међу европским земљама? Све су то питања која су за сада без одговора али, она не треба да нас обесхрабре већ да нас подстакну да у овим ванредним околностима још активније радимо на квалитету програма уз разумевање свих актера који ће у томе учествовати.

        Нина Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести