У Адлигату 30 писама породице Гарашанин

БЕОГРАД: Збирка породице Гарашанин у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" обогаћена је за више стотина докумената.
adligat
Фото: Printscreen

Међу њима се нарочито истиче 30 писама председника српске владе Милутина Гарашанина (1843-1898), писмо председнику САНУ Стојану Новаковићу, писма Миленка Веснића, као и фотографије из живота ове значајне српске породице, саопштили су из Адлигата.

Целокупна збирка са више од 700 докумената, писама и фотографија по први пут је сада доступна јавности.

"Породица Гарашанин једна је од најважнијих породица модерне српске историје која је Србији, поред славног Илије Гарашанина, подарила још читав низ важних и угледних политичара и научника. Њихова лична архива била је расута и ми је, стрпљиво, сакупљамо, откупљујемо или добијамо на поклон део по део - већ десет година. Следећи корак је на историчарима, да ову збирку детаљно истраже, а ми немамо сумње да ће важни подаци о нашој историји испливати из обимне документације која је настајала између 1845. и 1945. године. Значајан део архиве Удружењу је поклонио књижевник Горан Недељковић. Архива до сада није била позната нити доступна јавности“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата.

У Збирци породице Гарашанин може се видети једна белешка Илију Гарашанина (1812-1874) председника Владе, уставобранитеља, творца "Начертанија", једног од најзначајнијих српских државника 19 века, као и једно писмо исправљано његовом руком, признанице на његово име и писма која су њему упућивана.

Највећи део грађе припадао је сину Илије Гарашанина, Милутину, који је такође био изузетно значајан државник, председник владе, председник Народне скупштине, министар у више влада, те оснивач и председник прве политичке странке у Србији.

Милутин је познат и као учесник првог телефонског разговора у Србији на релацији Београд - Ниш 1886. са краљем Миланом.

У Адлиогат је стигла и значајна архива др Владимира Гарашанина, правника, официра, учесника Кумановске битке и Првог светског рата, па је његова документација везана за ове ратове нарочито интересантна, укључујући део његовог ратног дневника из 1914. године.

У збирци породице Гарашанин налази се и велика француска енциклопедија у 20 томова, коју је Милутин Гарашанин држао у својој канцеларији у време док је био председник владе.

Удружење Адлигат формирано је на основу породичне Библиотеке Лазић (од 1882) и отворило је за јавност Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности.

У оквиру Дома легата чува легате и збирке најзначајнијих српских породица, међу којима се истичу легати породица Бешевић, Леко, Жигон, Тартаља, Димитријевић и Шљивић.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести