У КС „Свилара” Изложба таписерија класика маргиналне уметности

Поводом обележавања 60 година постојања Установе за израду таписерија „Атеље 61”, данас ће, тачно у подне, у новосадској Културној станици „Свилара“, бити отворена изложба „Фантастика Атељеа 61 Босиљем“.
Промо
Фото: Промо

Темељ изложбе чини збор од 13 таписерија Илије Башичевића Босиља, насталих од 1967. до 1975. године у Атељеу 61, а ауторка поставке је историчарка уметности Јелена Ђорђевић.

И данас стваралаштво Илије Башичевића Босиља (1895-1975), светсог класика тзв. маргиналне уметности, побуђује велико интересовање. Афирмасао се крајем педесетих година прошлог века гвашевима и цртежима, да би се временом пробио у сам врх светских представника тзв. Арт брута (маргиналне уметности), те су његова дела и данас, готово пола века од смрти, предмет ревалоризација, теоретских промишљања и критике. О томе сведочи и чињеница да ће у исто време када ће Атеље 61 представити део колекције од укупно 28 теписерија насталих по његовим картонима, у Њујорку, на Менхетну, приређен је вернисаж Босиљеви уља на платну, акварела и цртежа.

Изложба „Фантастика Атељеа 61 Босиљем“ биће отворена до 5. априла, а пратуиће је богат пратећи програм- од предавања теоретичара уметности о феномену Босиљ, чија су дела излагана уз Пикасова, Клеова, Шагалова, Шилеова, до радионица и концерта, све, дакако, уз поштовање прописаних епидемиоплошких мера.   М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести