У МАТИЦИ СРПСКОЈ откривена биста ДЕЈАНА МЕДАКОВИЋА

Чувајући успомену на великане, настављамо њихово дело
б
Фото: Министарство културе РС

Министарка културе Маја Гојковић јуче је, откривајући бисту Дејана Медаковића у Матици српској, указала на то да је од велике важности да и у савременом друштву што више афирмишемо вредности задужбинарства и доброчинства као вредан залог за лепшу будућност. „Боље сутра увек почива на угледању на оно највредније што су нам преци оставили”, навела је Маја Гојковић, која је бисту открила са Павлом Медаковићем, сином Дејана Медаковића.

Биста је откривена на Дан добротвора Матице српске који се традиционално обележава на рођендан Марије Трандафил, једне од највећих задужбинарки у нашем народу. „Ове две личности, заслужено су заузеле место уз најзначајнија имена која су градила и прославила најстарију културну и научну институцију у српском народу. И не само то – Дејан Медаковић и Марија Трандафил својим целокупним делом и друштвеном ангажованошћу симболизују неке од најпознатијих одлика нашег народа, пре свега искрено родољубље и несебичну бригу за друге“, истакла је Гојковић.

Маја Гојковић је подсетила на то да је у јулу ове године и у Карловачкој гимназији откривена спомен биста овог рудите јединственог формата, која је „вредно радећи на очувању и даљој изградњи културног и националног идентитета, до најсуптилнијих детаља проучио историју нашег народа, његову уметност и културу“, те да је, спознајући сву величину Србије и српског народа, постао један од најбољих тумача утицаја прошлости на будућност. „Уверена сам у то да ако као народ и друштво желимо да знамо или хоћемо барем да предвидимо или наслутимо своја исходишта, неопходно је увек и изнова враћати се његовом монументалном делу“, рекла је Маја Гојковић.

Говорећи о Дану добротвора, министарка је оценила да је он  прилика да се подсетимо бројних познатих и мање познати личности који су подржавали рад Матице српске. „Неговање и очување традиције и свега вредног што чини наш културни и национални идентитет, заједнички је приоритет Матице српске, Министарства културе и свих институција и установа којима су интерес нашег народа и државе на првом месту, баш као што је био Марији Трандафил, Дејану Медаковићу и другим истакнутим члановима Матице. Чувајући успомену на њих и настављајући њихово дело, знамо да идемо добро утабаним стазама и сигурним путевима“, поручила је Гојковић, напомињући да су милосрђе и доброчинство, култура и образовање, међу најважнијим везивним нитима једног народа. „Држећи се чврсто таквих принципа и начела, верујем да ћемо сви заједно имати чему да се надамо у будућности“.

Фото: Министарство културе РС

Сарадник Летописа 65 година

Председник Матице српске проф. др Драган Станић је у свом слову у сусрет откривању бисте Дејана Медаковића истакао да је он многоструко био присутан у историји нашег најстаријег књижевног, културног и научног друштва. Уз подсећање да је Медаковић пуних 65 лета сарађивао са Летописом, те да је пресудно утицао на конституисање матичиног Одељења за ликовне уметности и касније уређивао његов зборник, Станић је изразио и захвалност Министарству културе што је помогло у изливању бисте овом великом српском историчару уметности, мемоаристи, песнику и хроничару.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести