У МСУВ отворена изложба "Портрети Србије: Нада за будућност"

НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду је отворена изложба фотографија америчког уметничког фотографа Веслија Чанела.
i
Фото: Tanjug (Nenad Mihajlović)

На изложби су представљени портрети људи који долазе из 29 градова Србије и два града дијаспоре, а који говоре о својим надањима и очекивањима за будућност земље.

Изложба је резултат двогодишњег рада током којег је Весли Чанел путовао Србијом правећи портрете и слушајући приче и наде 116 људи различитих година, професија, и интересовања.

Фотографије приказују лекаре, возаче, правнике, предузетнике, уметнике, пољопривреднике, ловце, архитекте, стоматологе, предаваче, пензионере и многе друге.

Свако од њих је говорио о свом виђењу Србије у будућности, односно, какву би волели да је виде.

Специфичност изложбе у Новом Саду је што су први пут изложени сви портрети што није био случај ни у Београду ни у Нишу, рекла је пројект менаџерка изложбе Сабина Даздаревић.

Весли Чанел је дошао први пут у Србију 2004. и од тада је долазио бар једном годишње. Оно што га је заинтригирало је то што ми овде не размишламо о будућности. Њему као Американцу је то било чудно јер тамо и трогодишње дете кад га питате шта очекује од будућности добићете одговор. Он на тај одговор није наилазио у Србији, више је слушао о садашњости и прошлости. Инспирацију је тако нашао у том утиску и решио је да путује Србијом и испровоцира људе да говоре о својој земљи у будућности, рекла је Сабина Даздаревић.

Весли Чанел се обратио присутнима из Атланте преко видео линка и пренео разлоге да започне један овакав подухват.

Фото: Tanjug (Nenad Mihajlović)

То су пре свега, како је навео, његова љубав према Србији и њеним људима, као и његове импресије да је Србија погрешно тумачена у западном свету.

Он је изразио велико задовољство што је кроз своје фотографије приказао речи обичних људи и тиме пренео њихове поруке.

Изложба ће бити озворена до 3. априла

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести