Вучић: У октобру филм о Јасеновцу, важно да га Срби виде

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће у октобру изаћи први играни филм о страдању српског народа у Јасеновцу и истакао да је важно да Србија и српска деца погледају тај филм и сазнају истину о Јасеновцу.
jasenovac, tanjug
Фото: Танјуг, архива

Он је рекао да су Срби 75 година ћутали о Јасеновцу, јер нико није желео да се замери "нечијим властима", већ да буде популарнији у Загребу него у Београду.

Вучић је за Пинк рекао да је захвалан редитељу Гаги Антонијевићу на храбрости, наводећи да су многи редитељи и продуценти, који су у разним периодима добијали понуде државе да раде филм о Јасеновцу, то одбијали јер, како наводи председник, нису желели да се замере другима.

Он је то прихватио и направио филм у којем нема фолирања, то је прича о српском страдању, рекао је Вучић за Пинк.

Он је навео да би многи помислили да би требало узети холивудске глумце како би свет видео причу о Јасеновцу, али да лично мисли да је важно да тај филм види Србија и српска деца која, наводи, немају појма шта се догодило.

Добро је да деца то виде и науче и да никада не заборавимо, рекао је Вучић.

Истиче да не дозвољава да Србија заборави друга страдања, попут Кошара, Олује, НАТО агресије.

На моју иницијативу је подигнут споменик војнику са Кошара, дали смо булаверу име хероја са Кошара, обележавамо сваке године Олују, НАТО агресију, што никад раније нисмо радили и сада ствари називамо правим именом, рекао је Вучић.

Како каже, Срби сада знају и да сагну главу и покажу пијетет према босанским, хрватским жртвама.

Умемо и да сагнемо главу, да кажемо да је почињен стравичан злочин у Сребрерници и да покажамо пијетет према босанским и хрватским жртвама, али имамо проблем када неко покушава да каже да српске жртве нису биле жртве, казао је Вучић.

Када је у питању филм "На Дрини ћуприја", председник је рекао да још чека одговор Емира Кустурице и додаје да сматра да ће то бити право филмско достигнуће.

Одговарајући на примедбе о "Вучићевој мегаломанији", каже да високо поставља лествицу и да поставља велике циљеве, наводећи да мегаломанија није само изградња споменика, већ и путева, ауто-путева, канализације, фабрика, као и циљ да просечна плата до краја 2025. буде 900 евра, а пензија 430-440 евра.

Не, него ћу да постављам мале циљеве, финансирам ''Великог брата'' да бих ја био богат, а народ сиромаснији. Неки ће остати упамћени да су изградили студије за ''Великог брата'' и трошили паре Телекома на ''Великог брата'', а неки по томе што су градили путеве и фабрике, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести