Вукосављевић: Србија гост на сајмовима књига у Пекингу и Москви

БЕОГРАД: Србија ће се и ове године представити на сајмовима књига у Пекингу и Москви, манифестацијама културе од изузетног значаја, најавио је министар културе и инофрмиосања Владан Вукосављевић на данашњој конференцији за медије. 
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević  foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Сајам у Пекингу почиње почиње сутра и траје до 27. августа, док ће у Москви почети неколико дана касније, 5. а завршити 10. септембра. "Министарство културе и информисања организовало представљање српског књижевног стваралаштва на 5 сајмова књига. Осим Пекинга и Москве то су књижевне смотре у Лајпцигу, Техерану и Франкфурту. За те намене министарство је издвојило 6.327.000 динара." казао је Вукосављевић. 

Министар напомиње да је организација наступа поверена људима и Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", а технички део Привредној комори Србије. "Ефекти представљања Србије на тако важним манифестацијама су пре свега повећање видљивости српске културе у светским оквирима, упознаваља иностране јавности са српским писцима и оно најбитније, поваћање броја превода књига српских писаца на стране језике." казао је Вукосављевић. 

Он је досао да ће Србију у Пекингу представљати писци Владимир Кецмановић и Драган Бошковић, док ће у Москву бити Никола Вујичић, Владан Матијевић и Милена Марковић. Александар Јерков директор Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" напоменуо је да су сајмови књига прилика да нас свет који нам није нарочито наклоњен,упозна. 

"Онога часа када нас боље упознају, скоро сви нас заволе. Ми не желимо када одемо на те сајмове да нудимо оно што немамо и да се издајемо за оно што нисмо, већ да се представимо такви какви јесмо и да кажемо том свету да можемо да га обојима на леп начин. Боју ствара утисак, а утисак наши велики ствараоци, наши менталитети, дужина трајања..." казао је Јерков. 

Он је нагласио да ће се на сајмовима књига представљати целина српске књижевне продукције. 

"Тачније наша намера је да представимо део продукције за који верујемо да има сврхе приказивати на одређеном месту. Понећемо и монографије из наше културне баштине и наша идеја је да представимо дела, а не издаваче. Дела, која представљају темеље наше културе" казао је Вукосављевић. 

Књижевник Владимир Кецмановић који путује у Пекинг, сматра да је кинеска култура данас, због традиције и тренутне експанзије, заправо култура првог значаја и сматра да је зато веома важно учешће на овом сајму.

"Важно је да упознамо кинеску културу у што већој мери, али и да боравак у Пекингу искористимо да представимо нашу књижевност. Надам се да ћу допринети том представљању" казао је Кецмановић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести