Вукосављевић: Ускоро стиже 166. лист Мирослављевог јеванђеља

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић најавио је да ће током предстојеће посете руског премијера Дмитрија Медведева бити потписан споразум са Русијом о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског илустрованог ћириличног рукописа.
miroslavljevo jevandjelje, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Београд ће заузврат предати Москви седам слика руског сликара Николаја Рериха, каже Вукосављевић изражавајући наду да би примопредаја могла бити извршена до краја године.

Руски премијер, према најавама из његовог кабинета, стиже у дводневну посету Србију 19. октобра поводом обележавања 75. годишњице ослобођења Београда.

Овај процес захтева извесне кораке које смо припремили и координисали са руским министарством спољних послова и верујем да ће бити потписан током посете Медведева, рекао је Вукосављевић за ТАСС.

Споразум би потом, како очекује, требало да буде ратификован у руској Државној думи и Народној скупштини Србије.

Вукосављевић додаје да су техничка питања размене готово потпуно усаглашена.

Гајим опрезан оптимизам да ће ова примопредаја бити извршена до краја ове године, рекао је министар.

Према његовим речима, тај процес је неповратан и скоро је завршен.

Ако се то не догоди до краја године, онда ће се сигурно десити убрзо после тога, рекао је он.

Руска агенција подсећа да се о враћању 166. странице Мирослављевог јеванђела Београду разговара деценијама. Судбина седам Рерихових слика била је непозната у периоду од 1941. до 2017. године када ју је дописник ТАСС открио у Народном музеју у Београду.

Жао ми је што ћемо остати без Рерихових слика, али с друге стране ми је драго шко ће српско културно наслеђе бити обогаћено несталом страницом Мирослављевог јеванђеља, рекао је Вукосављевић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести