Страница Мирослављевог јеванђеља још чека на повратак кући

БЕОГРАД: Још увек није постигнут коначни договор око тачног датума за повраћај 166. странице Мирослављевог јеванђеља из Русије у Србију, али се очекује да ће се то догодити до краја ове године, речено је Тањугу у Министарству културе и информисања Србије.
miroslavljevo jevandjelje, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Разговори о правно-формалним и техничким модалитетима размене су у току и воде се око усаглашавања модела повраћаја односно размене културних добара, имајућу у виду да је то врло сложено питање и у Србији и у Руској Федерацији", објаснили су у Министарству

Додају да су у интензивној комуникацији са Министарством културе Руске Федерације и тренутно обе стране раде на усаглашавању будућег текста међудржавног споразума, а у српском министарству очекују да ће 166. страница најстаријег сачуваног ћириличког рукописа на старословенском језику бити враћена у Србију до краја ове године.

У Министарству подсећају да је током званичне посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији у јануару ове године, договорено да се изврши размена културних добара између две државе, односно да се седам дела Николаја Рериха која се чувају у Народном музеју у Београду размене за 166. страницу Мирослављевог јеванђе

Мирослављево јеванђеље, један од највреднијих примера рукописне грађе, налази се у Народном музеју у Београду, а 166. страница тренутно је у библиотеци у Санкт Петербургу. 

Реч је о страници коју је руски монах Порфирије Успенски исекао и понео са собом током боравка на Хиландару.

Питање повратка листа Мирослављевог јевађеља покренуто је 2017. када је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, приликом учешћа на Културном форуму у Санкт Петербургу, разговорао са министром културе Руске Федерације Владимиром Мединским.

Наредне године упућен је предлог руској страни, који се не односи на повраћај већ на размену Рерихових слика за 166. лист, а разговори су настављени током боравка министра Мединског у Београду у октобру прошле године. 

Позитивна околност је, како кажу у Министарству културе, чињеница да се у Русији гради Музеј посвећен Рериху и руска страна жели што већу и богатију колекцију, те је о свему томе обавештен Кабинет председника Србије Александра Вучића.

Председник Русије Владимир Путин је у јануару ове године у Београду, на конференцији за штампу, јавно изговорио да ће 166. лист Мирослављевог јеванђеља бити враћен у складу са договором између два министарства и тада су почели преговори о будућем споразуму о размени.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести