Затворен 16. Међународни конгрес слависта

БЕОГРАД: Свечаном церемонијом, у амфитеатру на Филолошком факултету, данас је затворен 16. Међународни конгрес слависта, на којем је посебна пажња била посвећена међукултуралним и међулитерарним везама словенских језика, књижевности и култура, дигитализацији и модернизацији.
Zatvoren 16. Međunarodni kongres slavista  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На свечаности, организатори су доделили захвалницу министру културе и информисања Владану Вукосављевићу, који је изјавио да је Конгрес слависта изузетан и пружа прилику да да се слависти окупе на једном месту, размене искуства, констатују која су отворена питања, упореде своје научне радове, сазнају нешто више и допринесу науци којом се баве. 

"Тешко је исказати у довољној мери значај оваквих конгреса. Мислим да је Конгрес завршен успешно, а према информацијама које имамо била је радна атмосфера, радило се пуно, било је доста добрих искорака", казао је Вукосављевић.Додао је да веома пуно значи то што се Конгрес, на којем се окупило 1.000 слависта из 43 земље, одржао баш у Београду и навео да посебно значење има за нашу науку - србистику.

"Наши научници, професори и стручњаци имали су прилике да на самом врху своје науке представе своје радове, размене искуства, да се измере са колегама из иностранства и да направе даље кораке како из славистике глобално, тако и из србистике", казао је Вукосављевић. Према његовим речима, овим Конгресом је и србистика добила значајан импулс, значајан нови подстицај за рад и развој. 

Министар је казао да Конгреси овог типа охрабрују и младе стручњаке и младе научне раднике и студенте, да се озбиљније позабаве и определе да се баве оваквом науком, иако данас то није модерно. "Један од циљева и смисла оваквих конгреса јесте да се млади људи охрабре да се баве овом науком и да виде да и за њих има места и у нашој земљи и у целом свету", навео је.Упитан за положај српског језика, Вукосављевић је казао да је квалитет језика и говора, поготову говора, угрожен банализацијом духа културе и духа времена. 

"Он је стандардизован и има посебне норме, међутим примећујемо сви који се тиме имало бавимо да се језик квари, да се појављује велики број туђица, да долази до банализације језика, поготову у јавном и медијском простору", казао је министар. 

Конгрес слависта почео је у Београду 20. августа, а одржавао се под високим покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, покровитељством Града Београда.За организацију Конгреса били су задужени Међународни комитет слависта, Савез српских славистичких друштава, Међународни славистички центар и Филолошки факултет Универзитета у Београду. 

Током седам дана, светски слависти су представљали реферате, одржани су округли столови, тематски блокови, који су имали теме из фразеологије, лингвистике, лексикографије, књижевности и фолклора.Конгрес слависта одржава се на пет година, а следећи ће бити одржан 2023. године у Паризу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести