О данашњем имиџу Српске Атине

Редакција сценског програма Културног центра Новог Сада најавила је нову представу - “Наше место”, која ће премијерно бити изведена у петак, 11. марта,

са првим репризама 12. и 13. марта. Уредник КЦНС Симон Грабовац напоменуо је да је представа реализована као копродукција са “Театром 34”, чији је оснивач Богдан Јанковић, који је и редитељ “Нашег места”.

- “Наше место” је представа о свему ономе што је Нови Сад или што би могао да буде - предочио је Грабовац на јучерашњој конференцији за новинаре. - Представа је рађена из перспективе малог човека, као допринос граду.

Редитељ Богдан Јанковић објаснио је да је главно полазиште био истраживачки рад, што представу чини ауторском. Није било класичне поделе посла, већ су глумци писали своје текстове.

- Почели смо од Српске Атине. Шта то данас значи? Рекламну кампању? Пеницилин? - сликовит је био Јанковић, додавши да кроз питања о граду стално провејавају сукоби између сентменталног и реалног виђења, између онога “како је некад било”, и “како смо ми то замишљали”, сукоби на ком су драматуршки и градили представу. - Нити промовишемо, нити критикујемо те идеје. Нисмо се определили, него смо бацили лопту суграђанима.

Део представе настао је путем искустава са друштвених мрежа. Зато ће прва извођења бити бесплатна, уз позив да се коментари наставе. Након првог блока приказивања, после представе ће бити организовани и округли столови на тему града Новог Сада.

“Наше место” је представа коју су стварали и у којој играју двоје младих глумаца, данас права реткост на позоришној сцени. Николина Спасић и Милан Новаковић. Њихово искуство је аутентично, јер Николина долази са Косова, а Милан из Оџака. О Новом Саду мислили су много лепше пре него што су га упознали.

- Људи када мисле о Новом Саду мисле о Њујорку, о Берлину. У стварности... - слеже раменима глумица која је завршила Академију уметности у Новом Саду, па зна о чему прича. Њен колега Милан Новаковић, који је као и Николина, први пут радио нешто слично - позоришну представу са елементима документарности - једва чека реакције, јер се нада да ће бар неко да се запита над проблемима које ће изнети у представи.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести