Окреће се најзад нови лист

Представници независне културне сцене Новог Сада, организовани летос око решавања хитних проблема у функционисању њихових удружења, наставили су дијалог са Градском управом за културу,

на чијем је челу Далибор Рожић. Прошле  недеље они су позвали новинаре у ЦК13, како би одржали транспарентност посла којим се баве - стварања бољих услова у култури, односно цивилном друштву Новог Сада.

– Овај пут се нисмо састали у Градској кући него у аутентичном простору деловања многих од нас - приватном стану. То је био перформативни и политички гест. “Приватношћу” састанка само смо хтели да подвучемо проблем – увела је у причу окупљене Бранка Ћурчић из Центра за нове медије “Куда.орг”.

Стан је власништво мајке пензионерке Ненада Микалачког, који води Агенцију за филмску и видео продукцију “Друид”. Многа удружења која раде у култури имају потребу за озбиљнијим просторим за рад, али не могу да их приуште, иако надлежни закон предвиђа такву могућност, као и могућност финансирања административних трошкова. Простор и административне услуге већина културне сцене је принуђена да плаћа из буyета за конкретне програме, што отежава организацију догађаја и, будући да спадају у самозапослени део популације, отежава и њихову егзистенцију.

Градски већник за културу је дошао са конкретним предлозима за израду правилника о суфинансирању поменутих трошкова. До краја октобра очекује предлоге од иницијативе са независне сцене, а од наредне године нови лист кад је реч о овом проблему. Такође, Рожић је позвао на активно учешће у изради акционог плана за спровођење недавно усвојене дугорочне стратегије културног развоја Новог Сада, што наговештава постојанију културну политику, на чије одсуство су се већ деценију жалили актери независне сцене града.
Зоран Гајић из групе за концептуалну политику још једном је подсетио све заинтересоване да дођу на радне састанке понедељком у 17 сати, у Омладинском центру “ЦК13”. Он је нагласио да иницијатива може бити безброј, али да је принцип један – принцип јавности рада свих, за разлику од отуђеног рада у институцијама које на крају представљају само појединце или њихове партије.

Спор закључаног простора Фото-кино и видео савеза Војводине у Пашићевој, те ситуација са такозваном тржишном вредношћу бода за изнајмљивање простора Савеза удружења ликовних уметника Војводине, нису решена, али су добијене препоруке градоначелника, што би требало да убрза дугу процедуру решавања ових ионако већ вишемесечних проблема. Бољи ритам у комуникацији се очекује и након обећаног повратка функционисања Пословног простора у оквире Градске управе.

Слободан Стошић из “Шок задруге” и Независне културне сцене Србије, Озрен Лазић  из “ЦК13”, подржали су  настојања да се отворе поља мимо “добре воље” и ојача дијалог управе и грађана. Пошто је иницијатива независне културне сцене наступила у јеку кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021, очекује се да кампања не престане ни сада када је град добио ту титутлу. 

И. Бурић

Отворен конкурс и његово питање

Једна од смерница за коју се боре представници независне културне сцене Новог Сада јесте њихово активније учешће у дефинисању конкурса и конкурсних  комисија за суфинансирање пројеката у култури, од којих је један управо отворен, до 19. октобра. И овде постоје назнаке да ће се мењати правилници и уредбе, усаглашавати локални и државни планови, али такође, тек од наредне године.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести