Представљена књига Ђорђа Рандеља о патријарху Павлу

Књига “ Патријарх Павле, светац којег смо познавали” новинара и публицисте Ђорђа Рандеља представљена је пред препуним гледалиштем сцене “Пера Добриновић” Српског народног позоришта.

Рандељ је својевремено написао краћу верзију ове књиге посвећене патријарху Павлу, по наруyбини листа “Нин”, подсетио је на промоцији њен издавач Зоран Колунyија, директор “Прометеја”, а онда се родила идеја да то дело буде посебно објављено, у проширеном облику.

Своју реч о овој књизи и патријарху Павлу, књижевник Матија Бећковић је започео уз подсећање на стогодишњицу његовог рођења, која је, по његовм речима, стала уз најславније годишњице у нашој историји и култури. Рандељева књига је, као је истакао Бећковић, прилог не само прослављању овог датума, него и прилог самој канонизацији патријарха Павла. - Нико у наше време није говорио тише, а да се чуо даље, нико није говорио мање, а да је рекао више, и нико у безочније доба није дуже гледао истини право у очи - рекао је о партријарху Павлу Матија Бећковић. - Његова реченица је била лишена сувишности, и то је било део најдубље зрелости и највише отмености. Он је писао као што је говорио, а говорио је као што је живео и писао. 

Матији Бећковићу се аутор Ђорђе Рандељ захвалио на, као је рекао,  прејаким речима, додајући да, ако би у било чему ова књига била изузетна, она је то по теми коју је покушао да обради, односно по јединственом човеку који би у историји и највећих народа на свету имао значајно место. У музичком делу програма наступио је хор “Свети Роман Слаткопојац”, са диригенткињом Евгенијом Којић, и солистима Милицом Стојадиновић, сопраном, и Николом Бастом, баритоном.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести