Битеф најавио део програма предстојећег фестивала

У Скупштини Града Београда јуче је на конференцији за медије представљен концепт, селекција, визуелни идентитет 52. Битефа, који ће бити одржан од 13. до 22. септембра под слоганом “Свет без људи”. 
е
Фото: промо

Представе које ће публика моћи да погледа у оквиру селекције главног програма долазе из Француске, Немачке, Хрватске, Србије, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије, а биће приказана и једна немачко-руска копродукција.

Уметнички директор Битефа, Иван Меденица, истакао је да овогодишња селекција мапира социјалну појаву која обележава данашњу Европу и свет. Реч је о јачању десног популизма, ксенофобије, нетолеранције, ауторитарних режима који разграђују демократске установе и систем људских права, чак и у државама које су њихове колевке, а све то у спрези с помахниталим неолибералним капитализмом.

Меденица је појаснио да на тематско-проблемском плану слоган “Свет без људи” превасходно има три асоцијације: свет без “правих” људи, свет (уочи) апокалипсе и феномен смрти.

Планирано је да 52. Битеф свечано отвори музичка представа “Свита бр. 3 ’Европа’”, француског редитеља Жориса Лакоста). Међу ауторима, који су део селекције 52. Битефа су и Драган Живадинов, једна од најважнијих фигура словеначке уметничке сцене осамдесетих година 20. века, чија представа “Одило. Затамњење. Ораторијум” ће бити изведена у прологу фестивала; Оливер Фрљић, који долази на Битеф са две представе - “Шест лица тражи писаца” и “Горки – алетернатива за Немачку?”;  и прослављени белгијски корограф Ален Плател, публици ће приказати “Реквијем за Л”, велики музички спектакл који ће затворити оводогишњи, 52. Битеф.     

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести