Богат програм позоришног фестивала за децу у Суботици

СУБОТИЦА: Међународни фестивал позоришта за децу одржаће се од 19. до 24. септембра у Суботици у организацији Отвореног универзитета Суботица, а богат пратећи програм чиниће 12. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу, изложбе, радионице, и промоције књига, најавили су данас организатори манифестације.
subotica
Фото: Youtube Printscreen

Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици је највећи театролошки скуп у овом делу Европе и окупља теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента.

Како је најављено, укупно 30 учесника овог скупа за позоришну уметност биће већим делом гости у Суботици, а мањи део учесника ће свој рад представити онлине укључењем.

Цео догађај биће уприличен у новом простору Градске библиотеке у Суботици.

Током трајања фестивала биће одржана изложба студентских плаката, на којој ће бити представљени радови студената III године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета Илустрација.

Изложба посвећена овогодишњим добитницима награде “Мали принц“, биће посвећена стваралаштву Јована Царана и Људмиле Константинове Хенсе.

Поред тога, током фестивала ће бити одржана и изложба Позоришта за децу Крагујевац.

Радионица “Разне маске за позоришне даске” за ученике Политехничке школе Суботица, а коју воде студенти Факултета примењених уметности Београд са својим професором, има за циљ да празне и неутралне маске претвори у у маштовите карактере из стварних или замишљених позоришних представа.

Креативна радионица “Весела дружина” за основце у фокусу има лутку као реквизит и средство исказивања у позоришу.

Луткарска радионица Бранке Рудман намењена је педагозима, а нагласак је на комуникацији као кључном аспекту у раду с децом.

Осим тога, на фестивалу ће бити промовисане књиге “Луткарски симулакруми” др Зорана Ђерића, 14. број часописа за луткарску уметност “Нити“ у издању Позоришног музеја Војводине, публикација “70 година младих: Позориште младих Сарајево” Дубравке Зрнчић-Куленовић, као и Зборник радова “Позориште за децу - уметнички феномен”.

У оквиру такмичарског програма 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица наћи ће се 12 представа за децу из целог света, по избору проф. др Зорана Ђерића, селектора фестивала.

Публика ће имати прилике да погледа разноврсне представе које у Србију долазе из Бугарске, Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Русије, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону и окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима.

Са фокусом на луткарству, али и са простором за друге уметничке форме, ова манифестација континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији.

За свој допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен “Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, а 2009. године му је додељена награда “Про урбе“ за допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности.

Осим тога, фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја “Грозданин кикот“ за 2009. годину коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара.

Сви програми манифестације ће се одржавати у складу са прописаним епидемиолошким мерама и уз вођење рачуна о безбедности посетилаца и учесника.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести