„Дунавски дијалози” следеће недеље у Новом Саду

Међународни фестивал савремене уметности „Дунавски дијалози”, у организацији Галерије Бел арт, следеће недеље по 5. пут биће представљен у више галеријских простора у Новом Саду.
Изложба уметничких застава поново у Змај Јовној улици
Фото: Изложба уметничких застава поново у Змај Јовној улици

Овогодишње издање фестивала, тематски одређено као „Естетика интимног“, представиће нове токове у савременој визуелној уметности 15 земаља проширеног подунавског макро региона, указала је директорка фестивала Весна Латиновић и најавила учешће тридесетак уметника од којих ће десетак и гостовати у Новом Саду.

Цитирајући Конрадове речи да је у питању „регион који чини шаролико друштво између Црне планине, односно Шварцвалда и Црног мора“ и повезује најразвијеније земље Централне Европе са онима из Источне Европе у којима постоје неки проблеми, Сава Степанов, уметнички директор указује да је за уметност то изузетно добра околност. Жеља организатора фестивала је да од уметника траже да прикажу теме које се односе на појединца у глобалном окружењу. Ова манифстација је по тим темама и јединствена, јер је све мање концепата који настоје да у центар уметности ставе човека.

Фестивал се отвара 12. сетембра монологом књижевника Ласла Вегела, интернационалном изложбом уметничких застава петнаестак уметника које ће бити постављене у Змај Јовиној улици, док ће у Милетићевој бити изложене заставе словачког аутора Рудолфа Сикоре. Посебна занимљивости ове манифестације представља довођења уметника у дијалошки однос, а ове године то ће бити црногорско-српски уметнички дијалог. У четири галерије - Културног центра, СУЛУВ-а, Малом ликовном салону и Бел арту биће приређене изложбе Ненада Шошкића и Ивана Шулетића, Иване Радовановић и Звонка Сантрача, Веска Гаговића и Милана Јакшића и Адина Растодера и Милана Блануше.

У Галерији Рајка Мамузића биће отворена централна изложба која је овог пута посвећена фотографији, чији је куратор Дејан Слуга, одличан познавалац средњоевропске фотографске сцене, а биће представљени и видео радови наше уметнице Наташе Теофиловић. Округли сто, 13. септембра у МСУВ, биће посвећен актуелним збивањима у Црној Гори и Србији, сличностима и разликама, а окупиће истакнуте уметнике и теоретичаре уметности из обе земље.

„Дунавски дијалози” ће са Пројектом „Европска престоница културе 2021” заједнички угостити Кристину Олтеану, извршну директору пројекта Арт енцоунтерс из Темишвара, која ће представити могући модел регионалне сарадње две престонице културе.  

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести